В Исперих беше открита соларна станция за зареждане на електрически инвалидни колички, скутери, тротинетки и велосипеди

В Исперих вече има соларна станция за зареждане на електрически инвалидни колички, скутери, тротинетки и велосипеди. Тя е изградена по проект „Зелена енергия и енергийно ефективни решения в подкрепа на местната общност“, реализиран от Сдружение „Електромобили за регионите – Исперих“ с подкрепата на Община Исперих. Проектът е финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., чрез Стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ Исперих. 
Новата придобивка, намираща се в кв. „Васил Априлов“ беше официално открита днес от кмета на Община Исперих Белгин Шукри. Събитието беше съпътствано с поздравление от детски формации, демонстрационно състезание за майсторско управление на електрически скутери и тротинетки, както и тест драйв на електрически автомобили в градска среда.
„Фотоволтаичната станция е единствената в страната, достъпна за безплатно обществено ползване от хора със затруднения в придвижването, ползващи електрически колички. Тя не отделя вредни емисии при производство на електроенергия“, каза за БТА ръководителят на проекта Емилия Германова. По думите й достъпността до зелена енергия, чрез създадената автономна соларна зарядна станция в Исперих, ще допринесе за намаляване на социалната изолация на лицата със затруднения в придвижването, ползващи помощни електрически индивидуални средства.
Германова обясни, че в проектните дейности са участвали сдружение „Нов полет“ от с. Малък Поровец, ученици от Профилираната гимназия „Васил Левски“ в Исперих, доброволци от сдружението – бенефициент. „Идеята бе да се насърчи включването на младите хора от общината в дейности за опазване на околната среда, повишаване на ресурсната ефективност и смекчаване на последиците от изменение на климата“, каза още Германова. Тя добави, че в рамките на проекта са проведени 15 лектории с повече от 250 участници, в които ученици от по-горните класове са представили по достъпен начин тематиката за зеления преход, устойчивото развитие и адаптацията към климатичните промени на по-малките.
„В дните преди официалното откриване имаше и „Демонстрационни дни на зелената енергия“ с участието на доброволци от Сдружение „Електромобили за регионите – Исперих“ и Профилирана гимназия „Васил Левски“, които раздаваха листовки с инструкции и обясняваха начина на зареждане на ползвателите“, допълни Германова.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари