В изкуството няма рязка граница кое е правилно и кое е грешно, казва разградският художник Данаил Цонев

В изкуството няма рязка граница кое е правилно и кое е грешно, и доколко си успял, каза за БТА разградският художник Данаил Цонев. По думите му творецът трябва да може да открива и пресъздава това, което вижда около себе си и вътре в себе си. Данаил Цонев смята, че художниците имат дарбата да изобразят тайната на вселената чрез нейните явления във видими форми и цветове. Пресъздадените от твореца форми и думи са представени в самостоятелната му изложба живопис, озаглавена „Познатият и непознатият”, експонирана в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград.
Авторът смята, че заглавието на изложбата е много уместно, защото според него много хора, които си мислят, че го познават, всъщност не знаят много неща за него. „Аз самият дори не мога да кажа, че се познавам изцяло“, заяви художникът. Той посочи, че в залата на библиотеката са подредени 30 живописни платна – пейзаж, натюрморти, женски образи и други. Голяма част от творбите са нови, но има и такива, рисувани през годините. Това е  първа за годината изложба на автора. Той припомни, че през миналата година, на 1 ноември, откри в Сметната палата в София самостоятелна изложба, озаглавена „Откровение“. По думите му възможността да представи творчеството си пред столичните ценители на изобразителното изкуство дължи на писателя Христо Стоянов, който високо цени работите му, и на тогавашния председател на Сметната палата Димитър Главчев, който сега е премиер. 
За Данаил Цонев наситените и проникващи едни в други цветове и образи от творбите са спонтанен израз на реалността, извадена от дълбините на душата му във вихрите от бурята на страсти, чувства, предчувствия, съмнения, страхове, слабости, радости, победи, любови. На младите творци, които тепърва прохождат в изобразителното изкуство, художникът пожела да работят много, да бъдат упорити и да успеят в по думите му „трудния път на изкуството“.
„Данаил Цонев е самобитен и самоук творец, скромен, непретенциозен, обикновен и ненатрапчив художник. Той е автентичен и представен пред нас с всяка една своя творба като малко разпятие. Така се е родила неговата нестандартност и ни прави съпричастни като усещаме света такъв, какъвто го е почувствал самият той“, каза пред БТА директорът на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ Димитър Петров. Той добави, че експозицията на разградския художник е изповед за несподелените до този момент чувства и видения от нищожността и величието на човека. „Получило се е наслагване на стилове през различните периоди. Експериментален съвременен реализъм, пост експресионизъм, нова класика, пейзажи, натюрморти, портрети и рисунки на фигури. Динамичен и взривоопасен  колорит, енергийно излъчване и въздействие“, каза още за самобитността и уникалността на Данаил Цонев директорът на разградската библиотека.
Изложбата ще остане в отдел „Изкуство“ на библиотеката един месец.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари