В Казанлък отриха официално 18-ите Празници в Долината на тракийските царе

Рекламирай в beZpartien.bg

Официално откриване на 18-ите Празници в Долината на тракийските царе, организирани от Община Казанлък, се състоя до Тракийската гробница в казанлъшкия парк “Тюлбето”. Гости на откриването бяха заместник-кметът Драгомир Петков, представители на местната администрация, кметове на населени места, директори на културни институти, общественици.
Празникът започна с връчването на наградата на името на проф. Александър Фол за изключителен принос в изучаването на бита и културата на древните траки, носител на която тази година стана проф. д-р Стефан Александров, заместник-директор на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (БАН). 
Драгомир Петков представи поздравително слово към всички присъстващи от името на кмета Галина Стоянова, в което тя напомня, че Казанлък е място с изключително богато историческо минало. „Днес трябва да благодарим на големите приятели на Казанлък – проф. Александър Фол и д-р Георги Китов“, отбелязва кметът и изразява надежда историческото наследство на древните траки в региона да бъде опазено и предавано на поколенията.  
Програмата в откриващата вечер на празниците продължи със спектакъл с възстановки на древнотракийски мистични ритуали. Участие в спектакъла взеха гладиаторската школа „Лудус Луперкалис“ от Ямбол, известна още като школата на воините – вълци, школа „БагаТур“ и формацията за модерен танц и танцов фолклор проект „Артистика“, които представиха огнено и пиро шоу. Програмата тази вечер завърши с концерт на Биг Бенд – Стара Загора с ръководител Виктор Крумов.
В програмата на Празниците в Долината на тракийските царе тази година са включени още кино под звездите, музикална вечер с бардове от цялата страна, концерти, изложби, фотосесия за деца. За поредна година ще се състои и научната конференция “Проблеми и изследвания на тракийската култура”, която ще събере траколози от цялата страна, а на брега на язовир „Копринка“ и древния град Севтополис Държавна опера – Стара Загора ще представи операта „Атила” от Джузепе Верди, балета “Гето” по музика на Клезмер и Горан Брегович и мюзикъла “Есмералда” по романа на Виктор Юго “Парижката Света Богородица”.
Ежегодно Празниците в Долината на тракийските царе обединяват традиционни и съвременни форми на различни видове изкуства – музика, изобразително и театрално изкуство, фотография и нови технологии, а стремежът на местната администрация е по разнообразен и съвременен начин да се популяризира богатото културно наследство на древните траки. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *