В Казанлък почетоха паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

С едноминутно мълчание и с поднасяне на венци и цветя в Казанлък почетоха паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. На церемонията край бюст-паметника на Ботев в парк „Розариум“ присъстваха председателят на Общинския съвет Николай Златанов, секретарят на Община Казанлък Гинка Щерева, представители на културни институти и на патриотични организации, деца и ученици от казанлъшките детски градини и училища, общественици, граждани. 
За делото на Ботев напомниха изпълнения на деца от школа „Орфей“ при Народно читалище „Възродена Искра 2000“ с музикален ръководител Мариана Мъгева.
Предложението за изграждане на паметник на Христо Ботев е дело на казанлъчанина Драгомил Иванов. През 2014 г. Общинският съвет в Казанлък взема решение за издигане на бюст-паметник на революционера в централния градски парк. Негови автори са местните скулптори Иван Колев и Николай Фитков. Паметникът, увековечил делото на великия български поет-революционер, е открит на 21 октомври 2015 г. и от тогава на това място казанлъчани отдават почит пред делото му. 
В близост до паметника на Христо Ботев, по инициатива на местни представители на политическа формация, беше поставена и пейка с лика на поета. Tя е във формата на разтворена книга и върху нея могат да се прочетат стихове от творбата „На прощаване“, както и думи на Христо Ботев, публикувани във вестник „Знаме“ през 1874 г.
Тази вечер в памет на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на Отечеството ще се състои тържествена заря-проверка на централния площад „Севтополис“ в Казанлък. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари