В книгата си „С мъдростта на миналото в светлината на бъдещето“ Нели Николова събира историята на Разград и уроците от миналото

Рекламирай в beZpartien.bg

Излезе от печат книга първа от поредицата Библиотека “Галерия Разград” – “С мъдростта на миналото в светлината на бъдещето” на автора Нели Николова. Тя е изследовател на миналото из разградските земи, бивш музеен специалист и понастоящем преподавател в Основно училище „Васил Левски“ в Разград. Изданието е ретроспективна картина за миналото на разградчани, начина им на живот и отражението, което историческите преломи оставят върху населението в региона.
„В книгата са събрани по-голямата част от статиите и публикациите от периода, когато работех като главен уредник в Регионалния исторически музей в Разград. Тогавашният директор на музея Иван Иванов почти на шега ми каза, че трябва да събера всички мои публикации в книга. Не го приех сериозно идеята, защото все още бях част от музейния екип. След време вече като се завърнах отново като преподавател в училище дойде решението, че статиите трябва да бъдат събрани в едно издание“, разказа за БТА авторът на книгата Нели Николова. По думите й идеята за създаването на книгата има и личен мотив. Тя преживява тежко КОВИД-19 по време „онова модерно чудо, наречено пандемия“ по нейните думи. „Това за мен беше една духовна трансформация. Тогава взех окончателно решение, че информацията, която имам не трябва да стои затворена в шкафа, а трябва да я дам на хората да я ползват“, каза Николова.
Тя разказа как с вдъхновение и въодушевление започва да селектира написаните от нея над 140 статии и да ги систематизира по тематика. Тъй като в процеса на подготовката текстовете се оказват в голям обем, решението е всички публикации на военна тематика да бъдат оформени в отделна книга. Така в изданието „С мъдростта на миналото в светлината на бъдещето“ се поместват 98 статии и седем научни публикации, разделени в 14 тематични раздела. Научните публикации са обособени в отделна глава поради своята специфичност, тъй като съдържат научен апарат. 
Мото в книгата са думите на Димитър Ненов, които светеха в къщата музей, над пианото, на което малкият Димитър се е учил да свири. “Народите раждат дарования….” – На всички съм длъжен, трябва да им върна това, което са ми дали.” Затова по думите на автора се ражда идеята да бъде дадена на някого, който освен знание за миналото, търси и поуките и уроците от историческите събития цялата тази информация, съдържаща се в публикациите, събрана на едно място. 
В книгата има отделен раздел за големия български музикант Димитър Ненов. „За мен периодът, в който работех като уредник в къщата музей „Димитър Ненов“, докосването до музиката и до личността на Ненов беше много духовен“, разказа Нели Николова. Място в книгата намират статии и за големия турист Георги Сергиев, личният архив, на който се съхранява в Разградския музей. В раздела за големия турист пешеходец на България и автор на световни рекорди са публикувани и стиховете му. По думите на Николова това са поетически творения и хрумвания, писани на крак, по време на походите му, останали непубликувани. 
В раздел „Градски живот в Разград“, който е най-голям, Нели Николова връща читателите към емблематични за Разград места като „Славния хотел „Централ“, Панчоолу моста, Пожарната команда. По забавен начин тя разказва за Хъшлашкия клуб в Разград, за това как напредъкът на Разград буди завистта на съседни градове, за прочутия Разградски панаир в миналото, за италианската следа в разградската култура. Отделни раздели са посветени на историята на близките селища, музикалния живот в града, за историята на Момина чешма, на местни архитектурни забележителности. Нели Николова припомня на футболните запалянковци, че играта на топка датира из разградските земи далеч преди „Лудогорец“, а читатели могат да открият между страниците на книгата що е то „русенска кървава сватба“ и какъв отпечатък носи Лудогорието от Народния съд през 1945 година.
Статиите, събрани в книгата са публикувани основно във вестник “Екип 7” и електронния сайт e-Razgrad.bg. Редактор на изданието е Георги Тодоров.
Книгите в поредицата Библиотека “Галерия Разград” се издават с подкрепата на народния представител в 38-ото и 39-ото Народно събрание Никола Николов, под общата редакция на Митко Ханчев, главен редактор на в. “Екип 7”. „Това е втората поредица от книги, издавани с финансовата подкрепа на Никола Николов. Първата бе Библиотека „Лудогорие“, която съхрани ценни литературни образци, свързани с Разградския край, докато сегашната поредица ще е насочена повече към историческото минало на града и района“, посочи Нели Николова.
Премиерата на книгата е на 3 април в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград. Организатори на събитието са редакционният съвет на поредицата и Регионалният исторически музей.
Изданието ще стигне до музейните специалисти, с които Нели Николова е работила. Екземпляр от нея ще получат Народната библиотека, Регионални и общински библиотеки и читалища, и всички институции, подпомогнали проучванията, които е провела през годините.
„С любов и благодарност към жителите на Разград. За мен ще бъде чест да я подаря на съгражданите ми и на читателите. Вярвам, че изданието ще бъде полезно за всички, които се интересуват от родната история“, заяви авторът. Тя изказа благодарности на семейството си, и на хората и институциите, които са подпомогнали работата й през годините и са я подтикнали да не спира да търси. „Както и в личен план – периодът в музея бе изключително благотворен за мен и съм благодарна на тази институция“, заяви Нели Николова. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *