В Кюстендил беше почетена паметта на Георги Горанов – автор на мелодията на „Дружна песен“

Социалисти от Кюстендил почетоха днес традиционно паметта на родения в града композитор Георги Горанов, създател на мелодията на „Дружна песен“. Пред паметната му плоча в Кюстендил бяха поднесени цветя. Припомнено беше и творчеството му в краткият му житейски път – Горанов умира от туберкулоза една 23-годишен. 
Сред участниците в поклонението бяха заместник-кметът Бойко Клечков, председателят на общинската организация на БСП Милчо Христов. Пред паметта на Горанов в Кюстендил се поклониха председателят на КНСБ Яни Георгиев и синдикалисти.
Георги Горанов е роден на 20 май 1882 г. в Кюстендил. Композира песни, пиеси за оркестър, хармонизира и разработва народни песни. Автор е на химна „Дружна песен“, по текст на Георги Кирков. Негова е и музиката на „Хубава си, моя горо“. Съседна улица на тази, в която е живял композиторът в Кюстендил, също носи името му.
С решение на Общинския съвет в града, през 2002 година, на родната му къща, при сега действащото читалище „Пауталия“, беше монтирана паметна плоча. Къщата на Горанов е паметник на културата.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари