В Кюстендил бяха представени резултатите по проект за предоставяне на подкрепа на деца от уязвими групи

Предоставяне на подкрепа на деца от уязвими групи, включително от ромски общности, в ранна детска възраст и техните семейства, за подобряване на достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, са част от основните цели на проект „Образование и грижи в ранна детска възраст в Община Кюстендил“. Резултатите от проекта бяха представени днес на заключителна пресконференция. 
Комплексните интегрирани мерки по проекта са насочени към подобряване на достъпа до образование, опазване на здравето и развитие на социални умения за деца на възраст до шест години от община Кюстендил, които не посещават или нямат достъп до детска градина или ясла, живеят в изолирани райони и са изправени пред риск от бедност, социално изключване и маргинализация.
Проектът е финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. и е на стойност 977 178 лв. Бенефициент по него е общината в Кюстендил в партньорство със сдружението „Център за регионално развитие РОМА“.
По проекта е създаден комплекс от услуги (хъб), предоставящи функционално свързани услуги за образование и грижи в ранна възраст за децата от целевите групи и техните родители, като фокусът е върху мерки, включващи здравни, социално-образователни услуги, достъп до основни хигиенни ресурси и работа с родители, обясниха участниците по проекта.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари