В Ловешка област ще бъдат разкрити 85 работни места по Регионалната програма за заетост

В Ловешка област ще бъдат разкрити 85 работни места по Регионалната програма за заетост. От тях на пълен работен ден са 79, на непълен работен ден – шест, съобщават от областната администрация. За реализация на програмата от държавния бюджет са осигурени над 519 хиляди лева. Средствата от общинските администрации, са 3100 лева за работно облекло, защитни средства и инструменти. Субсидираната заетост е за период от пет месеца. 
Комисия по заетостта към Областен съвет за развитие е одобрила Методиката за подбор и оценка на проектни предложения, кандидатстващи за финансиране по Регионална програма за заетост и обучение на област Ловеч за 2024 г. След това програмата е утвърдена от Министерство на труда и социалната политика. 
Най-много работни места разкриват общините Луковит и Ябланица – по 15, Тетевен – 14, Угърчин – 13, Ловеч – 12, Летница – 7, Априлци – 6 и Областна администрация 3. Планирано е програмата да започне от днес (1 юли) и да продължи до 1 декември т. г. 
Програмата е насочена е към безработни младежи до 29 години, продължително безработни лица, безработни лица над 55-годишна възраст, безработни с основно и с по-ниско образование, включително самоопределили се като роми, безработни лица без професионална квалификация и безработни с трайни увреждания. Те ще извършват дейности по почистване, поддръжка на тревни площи, поддържане на дървесни, храстови и други насаждения, почистване и поддържане на хигиената в обществени сгради, събиране и извозване на отпадъци, поддържане и опазване на общинската и държавната собственост.
БТА припомня, че по информация от Агенцията по заетостта в Ловешка област през май равнището на безработицата е било 9,3 процента, като намалява броят на заявените в бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари