В момента в МВР има двувластие, според премиера Николай Денков

Рекламирай в beZpartien.bg

В момента в МВР има двувластие и това може много сериозно да пречи на работата, каза днес пред журналисти в Плиска премиерът акад. Николай Денков. Той уточни, че на държавно ниво със сигурност трябва да се обсъди как да бъдат преструктурирани службите за сигурност, така че да няма „бели петна“ в тяхната работа, каквито има сега. Денков допълни, че ако е на мястото на главния секретар на МВР, при създалата се ситуация, би си подал оставката.
От този тип двувластие, което се получава в това министерство, може да страдат хората, а престъпниците да се възползват, което е неприемливо, допълни премиерът. Денков уточни, че ако президентът не подпише указ за освобождаването на главния секретар, нещата могат да се решат чрез промяна в закона, но това е решение на Народното събрание.
Министър-председателят определи като спешно приемането на закон, свързан с дейността на антикорупционната комисия. По думите му това има отношение както с приемането на страната ни в Шенген, така и с борбата с корупцията у нас. Впечатляващо, в лошия смисъл на думата е, че в страната има много малко дела от такъв характер и единични случаи на осъдени за корупция, каза Денков. Той допълни, че това не се дължи на липсата на такива практики, а защото правосъдната система, а и службите, не работят достатъчно добре по тази тема.
За отношенията между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, премиерът коментира, че става въпрос не за напрежение, а по-скоро за мобилизация, както за предстоящите местни избори, така и за работата на парламента. Има много закони, които трябва да бъдат приети до месец-месец и половина, обясни Денков. Според него всяка партия трябва да си даде сметка, че освен да се конкурира с другите, с които участва в управлението, трябва да пази и общите цели, които трябва да бъдат постигнати. Това правителство е съставено, за да бъдат постигнати основни приоритети и приети основни закони, това е най-важно и се надявам да не бъде пожертвано заради тяснопартийни интереси, каза премиерът.
Денков допълни, че очаква през следващите дни да бъде направена лидерска среща, но за такава все още няма насрочена дата. По думите му през последния период лидерите на партиите са се чували, но се е загубила регулярността на срещите между тях. Премиерът изрази надежда диалогът да бъде възстановен в най-скоро време. Той уточни, че за работата на парламента има ясен график кои закони трябва да бъдат приети. Това е обща задача за парламентарното мнозинство и очаквам да си изпълни задълженията, посочи премиерът.
На въпрос дали военният факултет в Шумен трябва да стане самостоятелно учебно заведение, Денков посочи, че това, което може да се направи, е да се допълни дейността му с обучение на полезни за региона специалности. В момента липсват инженерни кадри в областта и е нужно решение как да се разшири този тип образование, обясни премиерът.
На въпрос как приема изказванията на президента Румен Радев от последните дни, Денков посочи, че според него държавният глава опитва да „бутне“ правителството още преди да то да бъде сформирано, така че няма какво да се коментира по темата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *