В най-скоро време ще насрочим заседание на Националния съвет, каза и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров

Новото ръководство на БСП обсъди идеи за мерки, които да възстановят диалога в партията и да върнат съвместното взимане на решения. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
Предложенията дойдоха на поредица от срещи, които изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров и председателят на парламентарната група на „БСП за България“ и организационен секретар Борислав Гуцанов започнаха, за да консолидират партията, се посочва в съобщението. Те се срещнаха с Движение „Бузлуджа“, Платформа „Социализъм ХХI век“ и Инициатива „Социалисти за развитие на България“. Участваха също Филип Попов и Гергана Алексова от страна на новото временно ръководство на БСП.
Срещите събраха леви фигури като лидера на Платформа „Социализъм ХХI век“ Георги Пирински, Иван Таков, Жельо Бойчев, Трифон Панчев, Петър Мутафчиев, Иван Пешев, Еньо Савов, Емилия Масларова, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Тони Попов, Петя Панчева и Емил Бехар.
Движенията в партията предложиха на Националния съвет да се обсъди избор на нов състав на Изпълнителното бюро, както и приемане на решение за незабавно възстановяване на правата на всички неправомерно изключени от БСП. Беше поставена и идеята за приемане на нови правила за прекия избор на председател на БСП – точно установяване на членския, съответно на електоралния състав на партията, както и решение относно правата за кандидатиране. Избор на нов главен редактор на вестник „Дума“ също е сред темите, поставени пред ръководството от движенията.
Друга идея е свързана с 12 юли, деня на приемане на Конституцията, и организиране на публична среща-разговор по актуалните конституционни проблеми, и за писмо до социалистите и симпатизантите, което в хода на отчетно-изборните събрания да очертае приоритетните задачи пред партията в предстоящите седмици и месеци, както и утвърждаване на широко представена група за подготовка на Националния събор „Бузлуджа 2024“ под наслов „Заедно за ново начало на БСП и Лявото“.
„От предложените мерки не виждам нещо, което да не може да бъде изпълнено“, каза Атанас Зафиров. „В най-скоро време ще насрочим заседание на Националния съвет, за да започнем да говорим по тези въпроси. Не бива да стигаме до реваншизъм. Оттук нататък ще поставим всичко на масата, ще обсъждаме заедно проблемите и ще взимаме решенията колективно“, добави той.
Временно изпълняващият функциите председател на БСП заяви категорично желание да работи в посока обединение на партията. „Напрежението постепенно спада – и в ръководството на БСП, и в парламентарната група, и по структурите“, каза Атанас Зафиров. „Всички, които седим на тази маса, сме решени да извървим до края пътя, по който поехме на последния Национален съвет“, допълни той, цитиран в прессъобщението.
Вчера от пресцентъра на партията съобщиха, че ръководствата на БСП и на „Левицата“ са се срещнали. Срещата е първа стъпка към реализация на обявеното намерение за обединение на левите сили в България, се посочва в прессъобщението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари