В община Божурище днес ще се проведе местен референдум по повод добиването на злато на територията на общината върху площ „Златуша“

В община Божурище днес ще се проведе местен референдум по повод изразяването на позиция, относно извършването на проучвателни дейности и добиването на злато върху площ „Златуша“. Инициативата за провеждането на референдума е по писмено предложение на всички общински съветници от Общински съвет – Божурище, информираха в сайта на общинската администрация. 
Мотивите на съветниците са свързани с договора за търсене, проучване и изпълнението на работен проект за търсене и проучване на полезните изкопаеми разположени в площ „Златуша“, разположена на територията на Столична община, област София – град, общините Драгоман, Сливница, Божурище, Брезник и Перник.
Гласуването ще се извършва с бяла бюлетина с възможни отговори „да“ или „не“ на въпрос: „Против ли сте Общински съвет – Божурище и кметът на община Божурище да издават и съгласуват устройствени планове и решения, касаещи територии за добив на метални полезни изкопаеми – подземни богатства, попадащи изцяло или частично в площта от територията на общината, определена в Решение №486/2018г. на Министъра на енергетиката?“ 
Гласуването ще се проведе в 12 избирателни секции на територията на община Божурище, в същите секции гражданите ще могат да гласуват и за парламентарни и европейски избори, които също се провеждат днес. Право да гласуват на местния референдум имат гражданите на община Божурище с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес, на територията на общината през последните шест месеца преди датата на вземане на решение за провеждане на местния референдум – 22.10.2023 г. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари