В Омуртаг отбелязват Празник на общината и годишнина от полета на летец-космонавта Александър Александров

Разнообразна музикална програма на местни състави и гости ще има през целия ден в Омуртаг, по повод Празника на общината и отбелязването на 36-ата годишнина от полета на Александър Александров в Космоса. 
Денят 7 юни е определен за празник на общината с решение на Общинския съвет от 28 април 2006 г., когато е приета Наредба за символиката на Община Омуртаг. А датата е избрана, защото на този ден през 1988 г. в Космоса излита вторият български летец-космонавт Александър Александров – роден и израснал в Омуртаг. 
В „Звездното градче“, както местните хора наричат Омуртаг, пазят спомена за своя именит съгражданин. И днес съвременниците на полета разказват за „Бате Сашо“ и делото му. Защото извършеното от българския космонавт вписва родния му град в космическата карта не само на България, но и в световен мащаб.
Символ на признателността на местното население и на управниците на града е и Паметникът на Космонавта, който краси централния площад в града. Близо петметровият бронзов паметник е изработен от скулпторите Доко Доков и Димитър Койчев и е по поръчка на Община Омуртаг през 2013 г. Идеята е паметникът да символизира човека, устремен към Космоса.
Друга забележителност на Омуртаг е Авиационно-космическият парк, който е разположен на главния път София – Варна. Паркът-музей на авиацията на открито, като е създаден по идея на Александър Александров. Изложени са три вида самолети, пилотирани от Александров, зенитно-ракетна установка и радиолокационна станция. 
В Историческия музей в града се съхранява скафандър на Александър Александров. Той е от 1979 година – времето, когато Александров е дубльор на първия български космонавт Георги Иванов. По думите на директора на културната институция Мирослав Тошев „това е единственият цял полетен скафандър в България“.
В празничния ден Историческият музей ще работи със свободен вход.
В 10:30 часа започва официалната част на празника, с ритуал по издигане на знамената и приветствени слова. Свои изпълнения ще представят солисти към музикално-танцовата школа при Народно читалище „Отец Паисий – 1870“ в Омуртаг, както и танцов състав „Звездички“ към Първо Начално училище „Христо Смирненски“ в града и вокална група „Пепеляшка“ към Основно училище „Христо Ботев“ в село Камбурово. 
В 19:00 часа ще започне празничен артистично-музикален спектакъл с участието на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, вокалиста на рок група „Ахат“ – Звезделин Керемедчиев, тримата български тенори и поп дуетът Крис и Велин. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари