В Панорама на средното образование ученици и учители от училищата в Разград представиха своите специалности на бъдещите гимназисти и техните родители

В Панорама на средното образование ученици и учители от девет училища в Разград представиха своите специалности на бъдещите гимназисти и техните родители. Във форума участва и Средношколското общежитие в Разград. Инициативата, организирана от Регионалното управление на образованието със съдействието на Община Разград и Центъра за ученическо, техническо и научно творчество, се проведе във фоайето на Общинския културен център.
Началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков посочи, че изборът на училище за обучение в гимназиален етап влияе многостранно върху развитието и мирогледа на учениците, а от правилния избор зависи мотивацията за учене и личностното изграждане. Петков посочи, че завършващите седмокласници от училищата в областта тази година са 943. Одобреният държавен план прием е за 38 паралелки, от които 24 са професионални и 14 – профилирани. Броят на местата в тези паралелки е 988. Новите специалности са две, като и двете са в дуална форма на обучение. В професионалната гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух“ в Исперих ще се изучава електрообзавеждане и електроника, а в Професионалната гимназия в Кубрат – електронна търговия, каза Петков. Той пожела достойно представяне на седмокласниците в предстоящите изпити и осъществяване на желанията им при избора на училище за продължаване на образованието в гимназиален етап. 
Заместник-кметът Елка Неделчева пожела на учениците да направят правилния и разумен избор на училище и сфера на развитие, а след това с упоритост, труд, енергия и отговорност да се обучават пет години така, че като завършат да си кажат, че са преодолели предизвикателство, което им отваря много врати. На официалното откриване на Панорамата на средното образование присъства и изпълняващият длъжността областен управител на Разград Надя Йорданова.
Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Разград извършва прием в паралелките математика, софтуерни и хардуерни науки, природни науки и приложен програмист. „Нашето училище е хубаво, модерно и актуално. При нас освен да учат учениците се и забавляват“, каза за БТА зам.-директорът на гимназията Светлана Занкова. 
Директорът на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ Ивелина Христова отбеляза, че ако седмокласниците искат да учат и да се образоват, ако искат да се забавляват, то тогава тяхното училище е ПГПЧЕ. „Учениците тук ги очаква обучение на високо ниво по английски, немски, испански и руски език, както и множество извънкласни дейности. Освен чужди езици гимназията предлага и прием по природни науки“, посочи Христова. 
„Спортното училище в Разград вече се доказа като неразделна част от другите училища в професионален аспект. Все повече ученици избират нашето училище заради това, че след завършване могат да практикуват като помощник-треньори, кинезитерапевти, физиотерапевти“, каза за БТА директорът на училището Дениз Хамид. Той посочи, че в училището се обучават над 120 ученици, които тренират девет вида спорт – футбол, борба, бокс, баскетбол, лека атлетика, колоездене, карате, джудо и футбол за момичета.
„Знаем, че хлябът е основата на всичко. Освен това регионът ни е земеделски, а гимназията ни подготвя кадри за нуждите на селското стопанство. Завършващите специалността механизация на селското стопанство нямат проблем с реализацията на пазара на труда“, каза преподавателят инж. Мирослава Христова, която презентира приема за учебната 2024/2025 г. в Професионалната гимназия по селско стопанство и хранително-вкусови технологии „Ангел Кънчев“.  
В Професионалната гимназия по химични технологии и биотехнологии „Мария Кюри“ се обучават кадри, които покриват нуждите на промишлеността в региона в сферата на производството на лекарства, витамини, хранителни добавки, парфюми, козметични продукти. Инж. Албена Илиева, биотехнолог в гимназията учениците отбеляза, че завършващи училището намират веднага работа във фармацевтични фирми в региона, което по думите й говори за високото ниво на обучение.
Сред участниците в събитието беше и Професионалната гимназия по облекло „Станка Николица Спасо- Еленина“. В училището се обучават специалисти по професиите фризьор и оператор в производството на облекло от текстил, които демонстрираха своите умения пред ученици и родители. Преподавателят в гимназията Димитър Димитров каза, че кабинетите в училището са обновени и модерно оборудвани, а завършващите гимназията имат възможности за реализация и създаване на собствен бизнес.
Директорът на Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“ Биана Тодорова каза, че освен традиционните специалности през новата учебна година са заложили на нова специалност – автоматизация на непрекъснати производства. Паралелката ще е с дуална система на обучение и е по желание на работодател. Тодорова отбеляза, че много работодатели от региона заявяват желанието си да наемат ученици, завършили специалността „Машини и системи с цифрово-програмно управление“. Тя допълни, че след приключване на дейностите по проекта за превръщането на гимназията в Център за високи постижения училището ще стане още по-привлекателно.
Професионалната гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“, която от учебната 2023/2024 година е иновативно училище, подготвя младежи за професиите „Техник по транспортна техника“ и „Строителен техник“. Директорът на гимназията инж. Димитричка Ангелова отбеляза, че и двете специалности са търсени на пазара на труда, с очакван недостиг. 
„Професионалната гимназия по икономика „Робер Шуман“ предлага за обучение четири паралелки, като най-атрактивната е „Митническа и данъчна администрация“, каза директорът на училището инж. Христина Панчева. По думите и в училището в момента се обучават 430 ученици, като изрази надежда догодина приемът отново да бъде пълен. 
Ученическото общежитие в Разград е със съвременна материална база. В момента там са настанени 320 деца от област Разград и от страната, като част от тях са момчета от школата на „Лудогорец“, каза директорът на общежитието Евгени Драганов. 
Класният ръководител на седми „а“ клас в Основно училище „Васил Левски“ Марина Бенова определи панорамата като много полезна инициатива. Тя добави, че нейните ученици са ориентирани в кои училища ще продължат образованието си. 
На 6 и 11 юни с профилите, професиите и специалностите, които предлагат средните училища и гимназиите в областта, ще се запознаят учениците и родителите им от Кубрат и Исперих.
Панорамата на средното образование може да бъде посетена и виртуално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари