В Плевен Денят на Ботев и загиналите за свободата на България ще бъде отбелязан с военен ритуал, панихида и вой на сирени

В Плевен Денят на Ботев и загиналите за свободата на България – 2 юни ще бъде отбелязан с военен ритуал, панихида и вой на сирени пред паметника на поета и революционер на едноименния булевард в града. За това съобщават от пресцентъра на общинската управа. 
Началото ще бъде поставено с военен ритуал от 11:30 часа с участието на служещи от Плевенския гарнизон. Панихида в памет на героите на България ще отслужат свещеници от плевенските храмове. Ще прозвучат и патриотични песни в изпълнение на децата от хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска. В знак на признателност към отдалите живота си в името на родината пред паметника на Христо Ботев ще бъдат поднесени венци и цветя. 
Точно в 12:00 часа с едноминутно мълчание и вой на сирени ще бъде почетена саможертвата на загиналите за свободата на България. 
Паметникът на Христо Ботев в Плевен е дело на скулпторът Виолета Димчева. Той е издигнат през 1974 г. През 2022 г. паметникът бе реставриран след като експертиза показа, че той не е в добро състояние. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари