В Плевен продължава приемането на протоколите от секционните избирателни комисии

В Плевен продължава приемането на протоколите на секционните избирателни комисии (СИК) от проведените вчера избори за Народно събрание и членове на Европейски парламент, видя репортер на БТА. Представители на СИК изчакват своя ред около сградата на Областна администрация, където се намира Районната избирателна комисия (РИК). 
По данни на председателя на РИК Ярослав Димитров до момента са обработени протоколите от около 350 СИК, остават още близо 50. 
След като всички останали протоколи бъдат приети от „Информационно обслужване“, което отнема немалко техническо време, ни предстои още няколко часа работа, за да подготвим документите за внасяне в Централната избирателна комисия. Моята прогноза е до обяд най-късно да са приети всички секционни протоколи, каза Димитров.
Забавянето в предаването и приемането на секционните протоколи той обясни както с изборите 2 в 1, така и с грешно въведените данни – объркани преференции, при брой избиратели и отчетен вот с „не подкрепям никого“ и  т.н., а протоколът така е структуриран, че една грешка води до други. 
Няма към момента разпореждане на председателя на РИК комисии да се свикват наново, за да правят повторно преброяване на гласовете. Опитваме се на място да се отстраняват грешките, допълни Димитров.  
На сайта на РИК-Плевен вече са публикувани данните от обработени над 50% протоколи на СИК. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари