В Пловдивска област 17 РИК приключи с обработването на изборните протоколи

В Пловдивска област 17 Районна избирателна комисия (РИК) приключи с обработването на изборните протоколи. Към 8:05 часа влезе за обработка и последната комисия, каза за БТА Янко Радунчев, председател на 17- та Районна избирателна комисия Пловдив област.     
Изборният ден премина нормално, нямаше съществени проблеми, проблеми нямаше и с протоколите.  Единственият по-труден момент беше, че на практика се обработваха два протокола заради двата вида избори и са обработени над 1100 протокола, каза Радунчев. По думите му грешки е имало най-вече от машинното гласуване, като те са отстранявани по предвидения от ЦИК начин, а това е отнемало по-дълго време, затова и протоколите са се обработвали малко по-продължително време. 
Това че приключихме по-рано, предполагам, се дължи на по-добрата организация на работа, каза председателят на 17 РИК. Колегите работиха много и съвестно и това води до резултата. Бяхме се подсигурили с достатъчно допълнителни сътрудници за нощта на изборите, което ни позволи максимално бързо да обработим протоколите. На предходните избори приключихме по-рано, но тогава нямахме такива проблеми с машините, а и по-малко протоколи обработвахме. Сега проблемът беше главно от това, че малко по-късно започнаха да идват комисиите, когато в 16 РИК Пловдив град идваха автобусите, при нас в областта едва тогава започнаха да идват първите комисии. Практически заради пътуването от по-далече, ние по-късно започнахме същинската работа , уточни Радунчев.
На територията на Пловдивска област бяха разкрити 537 секционни избирателни комисии, в които се гласуваше за български и европейски парламент. От тях 11 подвижни, а други пет в лечебни заведения и домове за възрастни хора в региона. В 441 секциите вотът се извършваше и с машина, и с хартия, докато в останалите 96  секции се гласуваше само с хартиена бюлетина.
Имащите право на глас избиратели в област Пловдив за Народно събрание са 287 767, а за  избор за членове на Европейски парламент – 277 759.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари