В процедура по регистрация са още шест болнични вертолетни летища за системата HEMS, други четири – в процес на проектиране

Рекламирай в beZpartien.bg

Към момента в България има шест изградени болнични вертолетни летища, които са в процедура по регистрация, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. 
Вертолетните площадки са разположени в: 

УМБАЛ „Лозенец“ – София;
УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ – София;
УМБАЛ „Света Анна” – София;
УМБАЛ „Канев“ – Русе;
УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив;
Аварийно-спасително вертолетно летище на южния портал на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“.

Други четири хеликоптерни летища са в процес на проектиране:

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен;
УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен;
МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново; 
УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора.

Днес главният директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова връчи удостоверението за експлоатационна годност на първото болнично вертолетно летище, изградено на територията на МБАЛ „Уни Хоспитал“ в Панагюрище. То ще обслужва полети за нуждите на системата за спешна медицинска помощ по въздух.
„HEMS е не само задължително условие за осъществяване на адекватна медицинска грижа, тя е животоспасяваща и нашето общество отдавна очаква реализацията на този проект“, заяви Анелия Маринова. Тя припомни, че преди месец е открита първата регистрирана оперативна база за спешна медицинска помощ по въздух на територията на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. „Болничните хеликоптерни летища са важна част от системата за спешна помощ по въздуха“, подчерта още Маринова.
Преди пускането в експлоатация на вертолетното летище Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ извърши аеронавигационно изследване на съоръжението. Летището отговаря на всички нормативни изисквания, свързани с осигуряване безопасността на полетите на медицинските хеликоптери.
В началото на януари ще имаме първия медицински хеликоптер и обучен екип, увери днес министърът на здравеопазването Христо Хинков, който участва в откриването на първата хеликоптерна площадка. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *