В Разград отдадоха почит и се преклониха пред героичната саможертва на Ботев и на загиналите за свободата на България

В Разград се преклониха пред героичната саможертва на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. За да отдадат почит пред величавия подвиг на българския революционер, поет и публицист и на родолюбците, жертвали живота си за Отечеството, пред бюст-паметника на Ботев в Градския парк дойдоха ръководствата на Общината и на областта, представители на обществени и културни организации, ученици, учители, граждани. 
„Пред величието на Ботев стоим смълчани, не само заради саможертвата, не само заради гениалната поезия и острата публицистика, но и заради онова хъшовско, непокорно и непокоримо, което Ботев носи в душата си“, каза Павел Русев, младши експерт в отдел „Култура, туризъм и международни връзки“ в Община Разград и водещ на церемонията. Той посочи, че за всяко поколение Христо Ботев е пример за саможертва, патриотизъм и духовна сила.  
Пред паметника прозвучаха безсмъртните стихове на Ботев, в изпълнение на възпитаници на Средно училище „Христо Ботев“ – достойни наследници на поета-революционер. Заедно с учениците присъстващите запяха песните „Тих бял Дунав“ и „Вятър ечи, Балкан стене“. Своята почит към патрона на училището, в което учат, те засвидетелстваха и с поднасяне на венец пред паметника на Ботев.
Под звуците на Младежкия духов оркестър към Центъра за работа с деца в знак на почит пред делото, живота и саможертвата на Христо Ботев и на знайните и незнайни герои, отдали живота си за свободата на България, пред паметника венци и цветя положиха също кметът Добрин Добрев и председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, зам.-областният управител Надя Йорданова и секретарят на областната администрация Михаил Тодоров, представители на държавните и местни институции, политици и граждани. 
Точно в 12:00 часа, под звука на сирените, всички присъстващи запазиха мълчание и сведоха глави пред безсмъртните герои и делото им.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари