НачалоСвятВ РСМ поискаха референдум за договора с България

В РСМ поискаха референдум за договора с България

„Въпросът на инициирания от -ДПМНЕ референдум в Република ще се отнася до сключения с България договор за приятелство, защото това е коренът на проблема”, заяви след заседание на изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски, предаде .

Въпросът, уточнен „след едномесечни задълбочени консултации с експерти, професори, адвои, депутати, коалиционни партньори“ ще гласи: „Дали сте за отпадане на действието на Закона за ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и България, публикуван в Държавен вестник от 18 януари 2017 г.?”
Формулировката е търсена така, че да отпадне аргументът, че парламентът на Северна Македония няма отношение към решението за референдум, тъй като ратификацията на договора с България се случва в парламента, поясни Мицкоски. Той уточни, че през следващата седмица да бъдат събрани поне 100 подписа, за да бъде внесено предложението в законодателния орган и след одобрение да започнат да текат сроковете за събиране на необходимите 150 000 подписа. Решението на опозиционната партия е да иска референдум със задължителен характер в страната.

Мицкоски заяви, че ВМРО-ДПМНЕ подкрепя интеграцията на Република Северна Македония в ЕС, но не подкрепя „асимилацията, промяна на исторически факти и изкривяването на идентичността”, които се случват заради подписания през 2017 г. Договор за приятелство между България и Република Северна Македония, под който подписи сложиха тогавашните премиери Зоран Заев и Бойко Борисов.

ВМРО-ДПМНЕ ще призове да се гласува „за“ по предложения от тях въпрос, което по същество означава прекратяване на договора с България. „Той е изворът и началото на всички проблеми за (Република Северна) Македония и основата, върху която България гради своите максималистични искания. Прекратяването на този договор ще означава прекратяване на исканията за промяна на учебници, оспорващи езика, историята и културата“, каза Мицкоски.

„Правителството и Ковачевски казаха, че историческите въпроси не са тема на разговор, но се оказа, че те са условие за преговори с ЕС. Хората не бяха питани за това. Македония е поставена в подчинено положение. Отстъпихме в много неща, а в замяна не получихме нищо, освен увеличаване на бедността. Властта трябва да позволи на хората да се изкажат“, каза Мицкоски.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО