В Самоков официално бе открит Клуб по шахмат за деца

В Самоков официално бе открит клуб по шахмат за деца. Идеята да се създаде нов клуб е на собственичките на център „Космос“ Евелина Спасова и Петя Попова. За БТА Спасова разказа, че са решили да учредят клуба, тъй като в града има много желаещи да спортуват, а от години в Самоков няма такъв клуб. Споделихме тази идея с някои от учредителите на предишни клубове и те я възприеха много добродушно, обясни Спасова. Тя каза, че към този момент около 20 деца са заявили желание да посещават клуба. Не липсват желаещи и сред по-възрастните жители на града, каза Елена Спасова. 
Официалното откриване на клуба по шахмат бе в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев“. То започна с тържествени слова и продължи с игра на шах. Гросмайсторът Петър Дренчев направи сеанс едновременно с около 20 участници – деца и възрастни. 
„Изключително съм щастлив, че съм на подобно събитие. Знам колко много години в Самоков няма клуб по шахмат. Поздравявам на първо място председателят на клуба господин Евгени Гюнкин и момичетата от (център) „Космос“. Щастлив съм, че има толкова млади и интелигентни хора“, каза кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов в словото си. Той пожела много успехи и изрази надежда, че участниците в клуба ще завоюват много отличия. 
„Радвам се, че тези млади хора ме поканиха да бъда част от този клуб и да създадем нещо ново“, каза по време на официалното откриване председателят на клуба Евгени Гюнкин. Той добави, че се надява всички участници да завоюват много медали. 
Слово по случай откриването изнесе и треньора по шах Найден Тодоров. Той поздрави присъстващите и каза, че „шахматът е една велика древна игра и той развива човешкия ум и качества“. Той добави, че чрез шаха участниците се учат на уважение. Тодоров посочи, че с децата вече са участвали в няколко състезания. 
Поздрави към присъстващите поднесоха и Симеон Стоичков, председател на фондация „Арт Спорт Талант“, и гросмайсторът Петър Дренчев. 
Събитието се състоя под патронажа на кмета на община Самоков инж. Ангел Джоргов, председателя на спортния клуб Евгени Гюнкин, благоговейните отци Любомир и Веселин Мишкови. 
Поздравителен адрес е получен и от служебния министър на спорта Георги Глушков. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари