НачалоСвятВ САЩ: От България зависи енергийната независимост на Югоизточна Европа

В САЩ: От България зависи енергийната независимост на Югоизточна Европа

На енергиен форум в бившият държавен секретар на Майк Помпейо отдаде почит на Михаил Горбачов. Той заяви, че починалият във вторник бивш съветски лидер му омня за времето, когато е бил млад войник и служел на границата на тогавашна Източна Германия, „между свободата и съветския блок“, недалеч от Нюрнберг. Благо на „работата, свършена от Маргарет Тачър, папа Йоан Павел Втори, а Рейгън и Михаил Горбачов, не ми се наложи да водя бита, за която се подготвяхме всеки ден“. Горбачов „направи по-свободна и създаде възможности за Русия, които според мен са недооценени днес, така че трябва всички ние да помним работата, която Горбачов свърши“, предаде .

След това Помпейо направи преход към войната в . По думите му Украйна е била нападната от Русия, тъй като правителството на американския президент Джо Байдън не е показало същото ниво на решителност като това на предишния държавен глава на САЩ Доналд Тръмп. Помпейо, който беше държавен секретар на САЩ в администрацията на Тръмп, говори на форум за енергетика в София, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Според него руският президент Владимир Путин не се е променил и всъщност е един от най-последователните европейски лидери. Бившият държавен секретар изреди редица изявления и действия на руския президент, показателни за това, че действа системно – от твърдението му през 2005 г., че разпадането на Съветския съюз е най-голямата геополитическа трагедия на 20 век, острата антизападна реторика в речта му на Мюнхенската конференция по сигурността през 2007 г., през нахлуването в Грузия през 2008 г., до анексирането на Крим през 2014 г. и нахлуването в Украйна през 2022 г. „Президентът Тръмп взе амбициите му насериозно. Демонстрирахме решителност, предоставихме на украинците отбранителни оръжия – нещо, което предишни администрации отказаха. Мисля, че Путин пресметна, че ако предприеме нападение в Украйна, ще има сериозни и реални ответни действия“, каза Помпейо. „За съжаление, нещото, което се промени, бе, че администрацията на Байдън не показа същото ниво на решителност.“

Нашествието на талибаните в Афганистан през 2021 г. и изтеглянето на контингента на САЩ под ръководството на Байдън, бе още една зелена светлина за Путин да продължи с плановете си за настъпление в Европа, каза Помпейо. „Всички ние трябва да се учим от тези грешки. Това ще бъде полезно, докато се противопоставяме на Русия и когато започнем да възстановяваме Украйна.“ Помпейо о последната година като трудна за България, тъй като на по-малко от 800 км от нея се води война, засегнала сериозно икономиката на балканската страна и изправила я пред трудни решения, в това число как да взаимодейства с Русия. „Енергийните доставки, както всички знаете, зависят от благоволението на (руския президент Владимир) Путин и не знаете как да се справите с това. Заплахата за националната сигурност, която произтича от войната, водеща се толкова близо до вашите граници, несъмнено е бреме за много от вашите бизнеси, изправени пред нови реалности“.

Бившият държавен секретар все пак заяви, че вижда оптимистичен сценарий за излизане от тази ситуация. „Убеден съм, че България трябва и може да играе ключова роля в осигуряването на енергийна независимост на цяла Югоизточна Европа“, каза той. Според Помпейо отговорът на проблемите с енергийните доставки не трябва да се търси в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ. „Българската икономика се нуждае от 3 милиарда кубични метра газ на година, а в същото време страната има залежи от 500 милиарда кубични метра“, каза Помпейо и призова за намаляване на бюрокрацията, така че тези залежи да могат да бъдат добивани на цени, които всеки български гражданин да може да си позволи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО