В Севлиево ще отбележат 90 години от кончината на генерал Никола Генев

Рекламирай в beZpartien.bg

На 12 април от 11:00 ч. пред паметника на генерал Никола Генев ще бъде отбелязана 90-годишнината от кончината му. Това съобщават на сайта си от Община Севлиево. 
Същия ден от 12:00 ч. в Хаджистояновото училище ще бъде открита изложбата „Революционер, опълченец и прославен военачалник“, допълват от местната администрация. 
Генерал Генев е роден на 18 януари 1856 г. в Севлиево, в една от къщите на улицата, която днес носи неговото име и където миналата година беше открит негов бюст-паметник. Параскева и Гено Колчеви кръщават първородния си син Никола, на името на дядо му, според обичая. Семейството е сравнително заможно, но бащата се разболява тежко, а майката трудно изхранва четирите си деца. Това е една от причините Никола Генев да я нарича „моята майка светица“, посочват от Община Севлиево. 
Ген. Никола Генев умира в София на 12 април 1934 г. В последния си път той е изпратен с военни почести. Ковчегът му е носен на ръце от останалите живи опълченци – негови бойни другари и свидетели на славните победи, с които името му се записва в златните страници на българската военна история, информират още от общинската администрация. 
БТА припомня, че в центъра на Севлиево на 16 септември 2023 г. с тържествена церемония бе открит бюст паметник на генерал Никола Генев. Идеята за изграждане на паметник на генерал Генев датира от 2011 г. Тогава е сформиран организационен комитет, чийто почетен председател е бил историкът Божидар Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *