В шест варненски общини детските градини и училища сами ще си произвеждат ток

В шест варненски общини ще бъдат изградени фотоволтаични централи в детски градини и училища, съобщиха днес от Областния информационен център в крайморския град. Финансирането е на обща стойност 4 790 872 лева, осигурено от Програмата за развитие на селските райони. Изпълнението на проектите трябва да приключи до септември 2025 година. За БТА от Центъра уточниха, че финансирането е безвъзмездно и общините не трябва да имат свое участие.
Белослав ще получи от програмата 975 740 лева. С парите ще бъдат изградени фотоволтаични инсталации на сградата на общинската администрация и на детските градини „Дора Габе“ в с. Езерово, „Незабравка“ в с. Страшимирово и „Първи юни“ в гр. Белослав.
В община Долни чифлик ще бъдат поставени фотоволтаици на три училища – „Ив. Вл. Мичурин“, „Васил Левски“ „Св. св. Кирил и Методий“. Общата стойност на инвестицията е 908 810 лв.
В Дългопол ще бъдат монтирани фотоволтаични инсталации на покривите на три обекта. Стойността им е 223 953 лева. Ще бъдат изградени централи в сградите на общинската администрация, на Обединено училище „Христо Ботев“ в с. Цонево и на филиала на детската градина „Детелина“.
Фотоволтаици ще имат и три провадийски основни училища – „Васил Левски“ в с. Бозвелийско, „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Градинарово и „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Блъсково. Общата стойност на проекта е 976 559 лева. 
Със 732 027 лева ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в две общински детски градини в Аксаково – „Детство мое“ и „Дружба“. Във всяка от тях ще се интегрира водородна технология към съществуващата отоплителна система и ще се монтира фотоволтаична система. Предвижда се и доставка на батерии, които да съхраняват количествата енергия в моментите на свръхпроизводство.
Детска градина „Здравец“ във Вълчи дол също ще стане енергийно ефективна. Стойността на инвестицията е 976 616 лв. Освен че ще бъде снабдена с фотоволтаици, сградата ще бъде топлоизолирана и ще бъдат подменени дограмата и осветителните тела. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари