В Силистра отбелязаха празника на катедралния храм „Св. св. апостоли Петър и Павел“

Днес в Силистра отбелязаха празника на катедралния храм „Св. св. апостоли Петър и Павел“. Архиерейска света литургия бе отслужена от отец Добри Чаков заедно със свещеници от Доростолската епархия. Проведени бяха традиционното литийно шествие и водосвет за здраве и благоденствие.
Сред миряните, взели участие в празника, бяха кметът на Община Силистра Александър Сабанов, председателят на местния Общински съвет Димитър Трендафилов и областният управител Илиян Великов.
Храмът е паметник на културата, построен е след Кримската война от водещата в България през Възраждането Дряновска архитектурна школа, под ръководството на майстор Стойко. 
Строежът е осъществен със средства завещани от временното руско управление и волни пожертвования на силистренци. Строителството започва през 1860 г. и е завършено през 1864 г. 
В архитектурно отношение храмът е трикорабна базилика с два реда колони и притвор на запад. Стенописите са дело на професор Никола Кожухаров. През 1904 година е построена кулообразна камбанария, като камбаните са купени от Русия. Старите икони са дело на Тревненската зографска школа на Папавитановите, а днешните олтарни икони са изработени в Русия в началото на миналия век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари