В Сливен почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

В Сливен почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България с общоградско поклонение и церемония на централния площад „Хаджи Димитър“.
В поклонението участваха представители на държавната и местната власт, на военно формирование 22 220, общински съветници и граждани. Поднесени бяха цветя от името на народни представители, институции, политически партии, културни институти и други организации.
В 12:00 часа прозвуча традиционният за 2 юни вой на сирени.
Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, за първи път е честван през 1884 г. във Враца и Пловдив, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. – като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. – като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. С Решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари