В Смолян сведоха глави пред подвига на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

С едноминутно мълчание и вой на сирени в Смолян сведоха глави пред подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Ученици от смолянските гимназии, военни от 101-и Алпийски полк и десетки жители на града отдадоха почит към героите пред паметника на поета-революционер. 
„Всички ние с чувство на признателност свеждаме глави пред подвига на героите, който ще застане завинаги в славната ни история. Тази история, писаната с много кръв, с жертви и саможертви в името на отечеството“, каза в слово за живота и делото на Ботев ученикът Анастас Огнянов. „На този ден преди 148 години, славно и без страх, загина великият поет и революционер Христо Ботев. Той доказа дълбокия смисъл на написаните от него думи: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“. Ботев остана жив завинаги в нашата история, памет и родолюбие, което всеки път изпитваме щом се наречем българи“, добави той. 
Почит към подвига на героите на България отдаде преди официалната част кметът на община Смолян Николай Мелемов, който поднесе венец на връх Средногорец – Родопската Шипка. „Поклон и почит пред Христо Ботев и всички, отдали живота си за свободата на България. Родопската Шипка е свято място за всички родопчани – символ на свободата на Родопите“, каза за БТА кметът Николай Мелемов.
Венец пред паметника-костница на връх Средногорец бе поднесен и от общински съветници от групата „Нашият Смолян“.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари