В света на занаятите се потапят деца от Търговище, чрез участие във ваканционна инициатива на Регионалния исторически музей

В света на занаятите се потапят деца от Търговище чрез участие във ваканционна инициатива на Регионалния исторически музей (РИМ). Заниманията започнаха днес с изработване на тъкано портмоне, каза за БТА музейният педагог Маргарита Зидарова.
За поредна година инициативата „Ваканция в музея“ привлича интереса на ученици на възраст между 8 и 12 години. Във всяка група се включват около 15 деца. По два астрономически часа в рамките на два дни те се запознават с особеностите на характерен занаят. 
Днес и утре се учат как се тъче и крои портмоне, а след това и как се съшиват отделните му части. Впоследствие педагогът ще им покаже как да си изработят цвете на гребен, за украса на своето изделие. „Децата са достатъчно уморени от учебните занятия, затова този път ще им покажем как могат да изработват неща с ръцете си“, каза Зидарова. 
Предвидено е участниците да имат възможност да направят още монети от глина и торбички за съхранението им. В края на седмичните занятия те ще бъдат използвани за търговия. Във ваканционната инициатива на Регионалния музей в Търговище те ще облекат средновековни костюми и ще пресъздадат своеобразно тържище, наподобяващо стария пазар, организиран в региона от дедите ни и съхранен до наши дни като традиционен пролетен панаир. 
През втората седмица на „Ваканция в музея“ в Търговище ще бъде майсторът-кошничар Станко Киров. Той ще запознае децата с позабравения занаят по изплитането на кошница, анонсира Маргарита Зидарова. 
В рамките на инициативата участниците ще имат възможност още да нижат мъниста и да работят с глина. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари