В Търговище въведоха в употреба пощенска марка и картичка, посветени на Традиционния пролетен панаир

В Търговище бе въведена в употреба персонализирана винетка към пощенска марка и пощенска картичка, посветени на 245-ия Традиционен пролетен панаир и 90 години от именуването на града. Това се случи на официална церемония пред Художествената галерия „Никола Маринов“ в Търговище. 
Художествените проекти на пощенската марка и картичка бяха избрани след конкурс, обявен от общинската администрация в Търговище под патронажа на кмета Дарин Димитров. За участие в надпреварата бяха регистрирани девет проекта. Седемчленно жури, в чийто състав влизат художници, експерти от местната администрация, представители на Областната пощенска станция на „Български пощи“ и местното дружество по филателия, избра победителя. Връчена бе и поощрителна награда.
Отличеният проект на марка е именуван от автора си Ивелин Стоянов „Въртележка“ . Композицията представлява въртележка от едва доловими човешки фигури, преливащи във въртележка от захарни петлета. Визията насочва към символиката, свързана с пробуждането, и към знака на Пролетния панаир.
С поощрителна награда е отличен проектът на родения в Търговище архитект Владимир Радев, който живее и работи в София. Неговият проект изобразява отличителни сгради, съхраняващи паметта на Търговище, облечени в светлината на залязващото слънце на фон холограма на панаирното петле. Проектът е отпечатан върху пощенска картичка.
Пощенската марка и картичка оформят колекционерски комплект, своеобразна капсула на времето и град Търговище от 2024 година, отбелязаха на церемонията организаторите.
Колекционерски комплекти Община Търговище ще дари на Регионалния исторически музей, на Държавния архив в Търговище и на Регионална библиотека „Петър Стъпов“. Присъстващите граждани също имаха възможността да получат комплект за спомен. А онези, които не са успели на място да се сдобият с картичка и марка, ще могат да подпечатат такъв комплект в стая 90 на Община Търговище до края на месец май.
Кметът Димитров награди победителите в конкурса. Той връчи наградата от 500 лв. и отпечатана марка на художника Ивелин Стоянов. Владимир Радев получи поощрителна награда от 200 лв.
Печатът за валидирането и пускането в употреба на двете издания беше поставен едновременно от кмета д-р Димитров, авторите на художествените проекти и директора на Областната пощенска станция Валентин Димитров.
Тиражът на пощенската марка е 1760 броя, а на картичката – 1000 броя.
Събитието бе част от програмата за отбелязване на Деня на града. Вечерта продължава с концерти на певицата Михаела Маринова и група „Остава“ на откритата сцена в парка „Борово око“. Кулминацията на празничния ден ще бъде светлинно дрон-шоу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари