В Търговищка област мъж е получил обгаряния при гасене на възпламенил се навес, пожарникарите са успяли да спасят 350 дка пшеница

Пожари, възникнали вследствие на проявена човешка небрежност при боравене с открит огън, са гасили през изминалото денонощие екипи на районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) в Търговищка област, информират от Областната дирекция (ОД) на МВР. Пострадал е мъж, който е получил обгаряния по крайниците. Спасени са били стопански постройки и 350 дка пшеница. 
Служители на Районната служба (РС) „ПБЗН“ в Попово са се отзовали на получен в ранния следобед сигнал за пожар в сухи треви в опаченското село Крепча. Установено е, че 59-годишен мъж от селото запалил растителни отпадъци, а впоследствие огънят е обхванал и покрива на намиращ се в близост навес. Мъжът е получил обгаряния по крайниците – вероятно при опита си да гаси огъня, посочват от пресцентъра на ОД МВР – Търговище, като допълват, че своевременно му е оказана медицинска помощ. Огънят е унищожил около десет квадратни метра покривна конструкция от навеса, като огнеборците са предотвратили опасността да обхване намиращи се в съседство три сгради. 
Екип на същата служба вчера е погасил и пожар, възникнал в сухи треви и отпадъци в дворно място в поповското село Водица. От огъня са били спасени две сгради, намиращи се в съседство, информират от Областната дирекция в Търговище.
При друг инцидент пет сгради, две които – пълни с птици, и 350 декара с пшеница са били спасени от огъня, благодарение на бърза професионална реакция на екипи на Противопожарната служба в Търговище. Говорителят на ОД на МВР – Търговище Ани Кръстева посочи, че екипите са реагирали на получен по обед сигнал за възникнал пожар в сухи треви в стопанския двор на птицеферма в село Подгорица, община Търговище. На място е било установено, че огънят се е разпространил на площ от около 150 000 кв. м и е обхванал и гъсти храсти в непосредствена близост до птицефермата. 
Работата на терен на екипите е била затруднена от силен вятър, който е сменял посоката си, както и от липсата на вода в населеното място през този период от годината, допълни Кръстева. 
За ликвидиране на пожара са използвани три противопожарни автомобила. Помогнали са и служители от Държавното горско стопанство в Търговище, както и хора от местната гасаческа група в селото. Използвани са около 30 000 литра вода.
Полицейски служители временно са регулирали движението на моторни превозни средства на пътя Търговище – Попово в участъка, за да се гарантира безопасността на екипите, осъществяващи пожарогасене, посочиха от ОД на МВР в града. 
Служители на същата служба са потушили без преки загуби и пожар, възникнал в отпадъци в промишлената зона на Търговище.
Във връзка с настъпилия летен сезон, постоянно високите температури и други фактори, които водят до увеличаване на опасността най-вече от възникване на горски и полски пожари, от ръководството на Регионалната дирекция „ПБЗН“ в Търговище напомнят на гражданите от областта, че спазването на основни правила за противопожарна безопасност няма алтернатива. И посочват, че е недопустимо изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда. Всички моторни превозни средства, които влизат в горите или извършват селскостопанска дейност, трябва да са технически изправни, с уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри. А преди да запалят  огън, гражданите следва да се уверят, че не е ветровито, че имат достатъчни количества вода или други подръчни средства за гасене. В заключение от противопожарната дирекция допълват, че е забранено унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в горски участъци и в земеделски земи. Забранено е паленето и опалването на стърнищата.
Както БТА съобщи, преди дни в Търговищко бяха потушени пожари в сухи треви и храсти в различни населени места. Тогава нямаше преки материални щети, но при инцидент в дома си пострада възрастна жена. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари