В търсене на нови шахматни звезди като Нургюл Салимова“ премина турне „Асеневци“ в Опака

За ден Опака се превърна в център на шахматното вълнение, благодарение на Националното шахматно турне „Асеневци“. Събитието събра вчера деца и родители, които придружаваха своите деца от различни възрасти – от най-малките в детската градина до по-големите ученици, съобщиха организаторите. 
Събитието започна с разказ на легендата за възникването на шахмата и продължи с открит урок, чрез който децата се запознаха с основните правила на играта, имената на фигурите, как се движат и как се състоя сеанс на едновременна игра, където треньорите Цвета Галунова и Даян Нинов играха на много дъски едновременно. Всички деца получиха ваучери за безплатни онлайн тренировки, което ще даде възможност в Опака да се откриват нови шахматни таланти.
В Опака Националното шахматно турне беше специално отбелязано с присъствието на Салим Салимов – дядо и пръв треньор на известната българска шахматистка Нургюл Салимова, която е родом от село Крепча (община Опака). Салимов доведе няколко деца от своята школа в село Крепча, вдъхновени от успехите на Нургюл и желаещи да се развиват в шахмата като нея. Това показва как едно дете от малко населено място може да популяризира шахмата и да вдъхнови следващите поколения, коментира Цвета Галунова. 
„Благодарение на подкрепата на общините в България, можем да разширим нашата мисия да дадем равен шанс и достъп на децата да развият своите интелектуални умения чрез изучаването на шахмата и да открият възможности за развитие, които ще им помогнат да разгърнат своя потенциал. Каузата ни е „равен шанс и достъп до професионална подготовка на всички деца“, а мотото – „Да развием естествения интелект у децата“, споделиха от Шахматен клуб „Асеневци“.
Ръководството на Шахматен клуб „Асеневци“ благодари на кмета Гюнер Ашимов за подкрепата на община Опака.
Както БТА съобщи, турне „Асенеци“ премина при голям интерес в Попово.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари