В телефонен разговор с президента на Индия държавният глава Румен Радев изрази признателност към индийските военноморски сили за освобождаването на кораба „Руен“

Рекламирай в beZpartien.bg

В телефонен разговор с президента на Индия Драупади Мурму държавният глава Румен Радев изрази признателността на страната ни и на българския народ за високия професионализъм на индийските военноморски сили, които на 16 март т.г. освободиха похитения от пирати търговски кораб „Руен“ и членовете на неговия екипаж, сред които и седем български граждани, съобщиха от прессекретариата на президента. 
Държавният глава Радев оцени високо подкрепата на индийската страна, както и смелостта на военнослужещите, участвали при спасяването на моряците и освобождаването на кораба. „Индийските военноморски сили демонстрираха значимата роля на Индия за гарантирането на сигурността на корабоплаването в региона“, заяви българският държавен глава. Двамата президенти се обединиха в оценката си, че спасяването на похитения „Руен“ укрепва дългогодишното приятелство, което двете държави са изградили.
През настоящата 2024 г. се навършват 70 години от установяване на дипломатически отношения между България и Индия. Президентът на Индия Драупади Мурму отправи покана към президента Румен Радев да осъществи посещение в Индия в удобно за двете страни време, за да бъде отбелязана годишнината и да се очертаят перспективите за последващо развитие на двустранното сътрудничество. В телефонния разговор и двамата държавни глави отбелязаха потенциала за надграждане на партньорствата в редица сфери от взаимен интерес.
БТА припомня, че корабът „Руен“ бе превзет от пирати в Арабско море на 14 декември миналата година. В събота от Министерството на външните работи съобщиха, че екипажът на отвлечения кораб, в който са и седем българи, е освободен с помощта на индийските военноморски сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *