В Тетевен с постановката „Михал Мишкояд“ ще бъдат отбелязани 140 години театрална дейност в града

В Тетевен с постановката  „Михал Мишкояд“ ще бъдат отбелязани 140 години театрална дейност в града тази вечер. Това съобщи за БТА Стефи Рашкова, секретар на Народно читалище „Съгласие – 1869 г.“
Културната институция е вече на 155 години, а от 140 години към него съществува театрално дружество „Искра“.
Първи отпечатъци по спомени на летописеца Никола Попкостов търсим още пре 1870-1871 г., когато е представена „Многострадалната Геновева“. Основата на театралното дружество „Искра“ е положено през 1884 г., когато будни читалищни дейци, учители се наемат да отново да подготвят представление по драмата „Иваноу, убиецът на Асеня I“, разказа Рашкова.
„Тетевенецът отрано е закърмен с театралното дело. През годините се изявяват театрални деятели като Димитър Стойчев. Поставяни са много представления, както и оперети. Фактът, че всяка година на наша сцена се играят постановки, участваме във фестивали, трябва да говори за вкуса на тетевенеца към театралното дело. Това са хора, които обичат театър, въодушевени са от магията му, и искат чрез неговото вълшебство да изразят както духа на всяка постановка, така и своя талант, да предат своята обич на публиката“, посочи още секретарят на читалището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари