В този свят на променлива среда за сигурност НАТО остава основният източник на стабилност, смята полковник Георги Калчев

Рекламирай в beZpartien.bg

В този свят на променлива среда за сигурност НАТО остава основният източник на стабилност, каза за БТА полковник Георги Калчев, началник щаб на Втора Механизирана бригада-Стара Загора след като разгледа виртуална изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“, открита в пресклуба на БТА в Стара Загора. „България като член на НАТО продължава да се адаптира и да се развива, за да е подготвена да изпълни основната си задача – защита на Евроатлантическата зона, свободата и териториалната цялост на страните членки, посочи военнослужещият. Той припомни, че именно на 2 април 2004 година в Брюксел се състои официалната церемония, която се провежда в главната квартира на НАТО, по отбелязване на присъединяването на новоприетите седем страни членки. Това са България, Естония, Литва, Латвия, Румъния, Словения и Словакия. Националните знамена на държавите бяха издигнати по азбучен ред и така приключи най-голямото разширяване на НАТО, припомни Калчев. 
„България вече 20 години е член на най-мощния военно-политически съюз в глобален мащаб, което ни прави част от един по-силен и по-проспериращ свят. Като отговорен съюзник нашата страна изпълнява своите ангажименти за засилване на възпиращия и отбранителния потенциал на Алианса, както и поддържането на висок принос към силите за реагиране и отговор на НАТО“, каза полковник Калчев. И допълни, че нашата армия има принос и в попълване на щабовете от командната структура и структурата на силите на НАТО. По думите му също така развиваме, поддържаме и декларираме боеготови национални войскови формирования. „Придобиваме нови образци на въоръжение, снаряжение и техника, които са съвременни и оперативно съвместими с НАТО. Не на последно място предоставяме необходимите условия като страна домакин на многонационалните формирования на наша територия“, отбеляза Калчев.
Според експерта изграждането на боеспособна многонационална бойна група с водеща държава Италия и щабен елемент за интегриране на силите на НАТО, показва способността на България активно да участва в усилията на НАТО за увеличаване на възпиращия и отбранителен потенциал, за да защити правото на хората да живеят в мир. „Така ние сме способни да защитим националните ни интереси, да споделим отговорността и да гарантираме сигурността на страните членки от източния фланг на НАТО“, каза той.
Полковник Георги Калчев подчерта, че „българската армия продължава активно да участва в сега действащите операции и мисии в отговор на кризи като Косово, тренировъчната мисия на НАТО в Ирак, военноморската операция в Средиземно море “Sea guardian”, постоянно действащите военноморски сили на НАТО, мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство “Air Policing”. По думите му страната ни е домакин и на център за изследване, изграждане и поддържане на способностите на НАТО за управление на кризи и реакции при бедствия.
Военнослужещият припомни, че присъединяването на България към НАТО преминава през продължителен интеграционен процес, който започва през 90-те години на миналия век. На 18 март 2004 година Народното събрание ратифицира Северноатлантическия договор, а на 29 март 2004 година заедно с още шест страни България става пълноправен член на НАТО. 
Експозицията, посветена на 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и 20 години от присъединяването на Република България към НАТО, разкрива в кадри и документи ключови исторически моменти, съхранени в архивния фонд на БТА. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *