В Ямбол отличиха участниците в конкурсите за детска рисунка и есе по повод Световния ден на водата, организирани от ВиК

Рекламирай в beZpartien.bg

В Ямбол отличиха участниците в конкурсите за детска рисунка и есе по повод днешния Световен ден на водата. Награждаването се състоя в Областната администрация, а конкурсите организира местното дружество „Водоснабдяване и канализация“ (ВиК).
Творческата надпревара за рисунка бе на тема „Водата – силата на един свят или светът на една сила“, а тази за есе – на тема „Приказки за водата“. Наградите връчиха областният управител на Ямбол Биляна Кавалджиева-Димитрова и управителя на ВиК Христина Микуцева.
Първата награда в категорията за най-малките художници, до шест години, отиде при Николета Стефанова. Във възрастовата група от 7 до 13 години призовото място заслужи Мария Вълчева, а в групата от 14 до 18 години – Теодора Стоилова. Като най-добро беше отличено есето на Дея Козловска. Връчени бяха и две специални награди от името на управителя на ВиК и областния управител – на Алексиан Добрев и на Анджела Тодорова.
„Доста често хората замърсяват природата, а това повлиява на всички живи организми. Водата е живот, трябва да я пазим“, каза пред репортер на БТА Мария Вълчева, която бе сред призьорите.
„Искам да покажа, че водата е много ценна. Трябва да я пазим, да я пестим, защото по света има и региони, страдащи от суша“, допълни седмокласникът Алексиан, който получи една от специалните награди за своята арт-инсталация.
Световният ден на водата се отбелязва от 1993 г. насам. Неговата цел е да повиши осведомеността, да насочи вниманието на обществеността към предприемане на действия за справяне с кризата с водата и канализацията, припомни управителят на ВиК.
„Най-големият подарък, който можем да направим на идните поколения е именно водата. Водата е живот, а чистата вода е здраве. Щастлива съм, че вие сте осъзнали важността на темата“, обърна се към децата и родителите областният управител на Ямбол.
По случай Световния ден на водата ВиК Ямбол организира утре и залесителна акция в района на градската пречиствателната станция за отпадни води. Инициативата е съвместно с Български ВиК Холдинг. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *