В Жеравна на 11 май ще има събор и храмов празник на местната църква „Свети Николай Летни“

Празникът на село Жеравна ще се състои на 11 май, съобщиха организаторите от Община Котел и кметство Жеравна.  Той е в чест на храмовия празник на местната църква „Свети Николай Летни“, който се отбелязва на 10 май.
Началото на съботната програма е от 10:30 часа в местността Добромерица. Там ще има футболен мач между младежи и ветерани. От 12:30 часа на две места –  асфалтов площад в Жеравна и в местността Добромерица ще се раздава курбан за здраве. Ще има музикално-забавна програма с участието на оркестър „Преслав“.
В галерията „Христо Тодоров“ ще бъде открита изложба „Хрумки от бабината ракла“, съобщи за БТА авторката Дора Куршумова.
Църквата е построена през 1834 година. Вкопана е в земята и представлява трикорабна базилика. Иконостасът и иконите са дело на резбари и иконописци от Тревненската школа, като най-известен е Йоаникий Папавитанов. Стенописите са дело на зографите Йордан Михайлович от Елена, Георги и Генчо от Трявна. В храма е подредена богата експозиция от икони, църковна утвар и каменна пластика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари