Ваксинационна кампания срещу човешкия папилома вирус се организира в столична болница

Рекламирай в beZpartien.bg

Ваксинационна кампания срещу човешкия папилома вирус (HPV) се организира в столичната болница „Вита“, съобщиха от националната неправителствена коалиция за превенция на HPV-свързаните заболявания „Коалиция HPV”, които са организатори на събитието. Първото ваксиниране ще бъде на 16 и 17 април, от 14:00 до 16:00 часа, а второто – на 14 и 15 май, от 14:00 до 16:00 часа.
Ваксината е безплатна за момичета на възраст между 10 и 14 години, ако е направена при общопрактикуващ лекар, уточниха от Коалиция HPV. За пациенти, навършили 14-годишна възраст, имунизирането е безплатно, като само се заплаща стойността на ваксината.
Необходимо е предварително записване за пациенти над 14 години, което може да се направи онлайн на посочения адрес.
Инициативата се провежда в рамките на информационната кампания за превенция на HPV инфекцията и свързаните с нея заболявания „Защити бъдещето им“, организирана от Коалиция HPV. Целта е да се повиши ваксинационното покритие в страната срещу човешкия папилома вирус.
По-рано този месец на кръгла маса „Време за ускорение. Заедно срещу рака в България“ беше представен Европейския манифест за рака за 2024 г. В документа се предвижда ранна диагностика на рак, елиминиране на онкологичните заболявания, свързани с човешкия папиломен вирус и с вируса на хепатит Б, решаване на проблема с кадровата криза в здравеопазването. В рамките на форума заместник-министърът по здравеопазването доц. Михаил Околийски каза, че се предвижда възможността от 2025 година момчета да се ваксинират срещу HPV инфекцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *