НачалоСвятВаленса: Горбачов изигра положителна роля, но по принуда

Валенса: Горбачов изигра положителна роля, но по принуда

Михаил Горбачов, последният съветски лидер, изигра положителна роля за прекратяването на Студената война, но го рави „по принуда“, тъй о комунизмът вече се разпадаше, бившият полски и профсъюзен лидер на „Солидарност“ Лех Валенса каза в четвъртък, предаде Ройтерс.

Горбачов почина на 91 години в московска болница във вторник. Той беше почетен на Запад като извисяващ се държавник, помогнал за свалянето на Желязната завеса, но та му получи хладен отговор в .

За шест бурни години между 1985 и 1991 г. той изкова оръжейни договори със Съединените щати и партньорства със западните сили, за да премахне Желязната завеса, която разделя след Втората световна война и да доведе до обединението на Германия.

Валенса, носител на Нобелова награда за мир „за ненасилствена за свободни синдикати и права на човека“ през 80-те години на миналия век и първият свободно избран президент на Полша след Втората световна война, каза, че Горбачов е оказал положително въздействие, но има съмнения относно мотивите му.

„Разбира се, трябва да го оценяваме положително, той изигра положителна роля, но беше под принуда“, каза Валенса пред Ройтерс. „Не че той не искаше да го направи, но беше принуден от ситуацията“, каза той.

„Комунизмът се разпадаше, имаше все повече и повече проблеми с това и той търсеше начин да спаси комунизма. И честно казано, не съм сигурен дали не ни измами накрая, защото знаеше, че СССР не можеше да бъде спасен.“

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО