Валежът от вчера в Търговищко е от 2 до 21 литра на квадратен метър

Валежът от вчера от дъжд в Търговищко е от 2 до 21 литра на квадратен метър. На места е бил придружен с буря, силен вятър и градушка. Няма данни за пожарения, каза за БТА Красимира Стойчева – ръководител на Метеорологичната обсерватория в областния град.
Най-голямо количество дъжд е отчетен в района на търговищкото село Надарево. Там са измерени 21 литра на квадратен метър. По информация на наблюдателите във валежомерните и климатичните станции към Обсерваторията на три места в областта – в селата Надарево, Вардун и поповското Славяново, е паднала и слаба градушка. Тя е била придружен с интензивен дъжд и няма щети по селскостопанските култури. В Славяново ледените зърна са били с размер около 4 мм, посочи още Стойчева.
Метеорологичната обсерватория в Търговище работи вече 56 години. Станцията в Търговище е открита през 1945 г. като валежомерна, а от 1968 г. е трансформирана в климатична. В зоната на нейната отговорност подадат три климатични и осем валежомерни станции, разположени в различни населени места на областта. 
Говорителят на Областната дирекция на МВР в Търговище Ани Кръстева съобщи, че екип служители на Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението в Попово са се отзовали на получен сигнал за паднало вследствие на буря дърво в близост до язовир „Калето“ край Попово.  Дървото е било заело част от пътното платно и е затруднявало преминаването оттам на моторни превозни средства. Своевременно е било нарязано и отстранено от пътя.
Днес над региона облачността е променлива, сутринта над областния град преваля. Валежи са възможни и в следобедните часове. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари