Външните министри на България и на Египет приеха съвместно изявление след първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество

Рекламирай в beZpartien.bg

Външните министри на България и на Египет – Мария Габриел и Самех Шукри, приеха съвместно изявление след първото заседание на Съвместната комисия за сътрудничество. То се проведе в Новата административна столица на Египет. По време на заседанието акцент беше поставен върху укрепването на двустранните отношения и потенциала за съвместно сътрудничество. 
През 2018 г., в рамките на визитата на министъра на външните работи на АР Египет Самех Шукри в България, двете страни подписаха споразумение за създаване на Съвместна комисия за сътрудничество (СКС), с цел задаване на подходяща двустранна рамка за съгласуване на политически насоки на българо-египетските отношения и контрол на изпълнението на споразуменията и програмите за сътрудничество, сключени между двете страни. Комисията се ръководи от министрите на външните работи на двете страни.
В документа се посочва, че двете страни са се споразумели за разширяването на икономическото и енергийното сътрудничество, както подпомагане на малките и средни предприятия. 
Египетската делегация представи възможностите в икономическата зона на Суецкия канал, геостратегическата му локация на пътя между Изтока и Запада. 
Постигнато е и съгласие за подобряването на свързаността и транспортните връзки чрез пристанищата и създаване на директна връзка Кайро- София, се посочва още в документа.
Двете страни обсъдиха и нарастващото геополитическо напрежение, което характеризира международната среда. Също така те обмениха визии за развитието в Европа, на Балканите, и нарастващото напрежение в Близкия изток на фона на конфликта в Газа и потенциалните регионални конфликти. 
Двете страни се споразумяха да подновят годишното провеждане на срещите на Съвместната комисия за сътрудничество, като догодина срещата ще се проведе в София. 
От българска страна на заседанието присъстваха Тодор Тагарев, министър на отбраната, Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията, Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа и Румен Радев, министър на енергетиката. От египетска страна присъстваха министърът на петрола и минералните ресурси Тарек ел Мола, министърът на комуникациите и информационните технологии Амър Ахмед Талат, министърът на транспорта ген.-майор Камел ал Уазир, министърът на промишлеността и търговията Ахмед Самир Салех и министърът на туризма и по въпросите на паметниците на културата: Ахмед Еиса Таха. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *