Варненци ще получат благодатния огън, съхраняван от миналата година

Благодатният огън ще бъде донесен в Катедралния храм във Варна в нощта на Пасха от манастира, където се съхранява от миналата година, каза днес Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. По думите му условията в света са такива, че Светият синод е взел решение да не се рискува и да се изпраща делегация в Йерусалим. Огънят обаче се пази целогодишно, така че няма да останем без него, допълни владиката.
На втори май – Велики четвъртък, митрополитът ще отслужи Василиева света литургия в Катедралния храм. На 3 май около 10:30 часа ще бъде изнесена светата плащаница, а от 18 часа ще бъде Опелото Христово. На Велика събота от 23:20 часа ще започне Пасхалната полунощница, като се очаква свещениците да излязат от храма пет минути преди полунощ. На 5 май владиката ще отслужи вечерня в първия ден на Пасха. Той допълни, че на 11 май ще служи в Бургас, където Катедралният храм има празник, а все още няма избран Сливенски митрополит. Владиката припомни, че изборът ще се проведе на 26 май, а приключването му ще осигури пълнота на църквата, тъй като в края на юни трябва да стане известно името и на новия български патриарх. По думите на митрополит Йоан на 2 юни ще бъде изборът на делегатите на патриаршеския църковно-избирателен събор. Номинациите за патриарх ще бъдат направени от Светия Синод.
Варненският владика коментира още, че на Великден ще отвори врати след сериозен ремонт храмът във варненското село Близнаци. По думите му на Пасха ще има служби във всички основни храмове в енориите. Проблемът е, че не за всички черкви има свещеници, тъй като в епархията те са само 120, каза владиката. В светлите дни след Великден духовниците, които обслужват по няколко храма, ще ги посетят по график.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари