Варненската опера възстанови балетно заглавие след близо два века забрава

Премиера на балета „Катарина, или Дъщерята на разбойника“ на 19 юни е акцент в програмата на XV издание на фестивала „Опера в Летния театър“, съобщават организаторите от Театрално-музикалния продуцентски център във Варна. Спектакълът на композитора Цезар Пуни и хореографа и либретист Жул Перо се възстановява след почти два века забрава, отбелязват от екипа. 
Главният балетмайстор на Варненската държавна опера Сергей Бобров прави грандиозна възстановка на заглавието, в която на сцената излизат 60 балетисти в над 200 костюма. „Катарина, или Дъщерята на разбойника“ се поставя за първи път в България, допълват от оперния театър.
В основата на историята на творбата стои истинска случка. Италианският художник от XVII век Салватор Роза е отвлечен от разбойници и се влюбва в дъщерята на техния предводител Катарина. Главната героиня, за разлика от другите женски персонажи на Романтизма, е независима, борбена и смела. 
На премиерата на балета в Лондон през 1846 г. самият Жул Перо танцува в ролята на Дяволино, който е съперник на художника за сърцето на Катарина. В средата на XIX век балетът покорява Русия и достига по гледаемост „Лебедово езеро“. Самият император Николай I присъства на репетициите и показва на балерините как правилно да държат оръжие в прочутия „Стратегически танц“. Спектакълът е специален и заради специфична азбука на жестовете, в която всяко движение има точно определено значение, посочват още от трупата и допълват, че изненадите съпътстват цялото действие, за да доведат зрителя до неочакван троен финал, който се движи от трагичното към щастливия край. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари