НачалоБългарияВасил Велев: Тези, които твърдят, че няма брутна минимална работна заплата, не...

Васил Велев: Тези, които твърдят, че няма брутна минимална работна заплата, не са експерти

Очевидно тези експерти, които твърдят, че няма брутна минимална работна заплата, не са експерти. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на АИКБ Васил Велев.

„Защото в самата директива, чието транспониране се цели с промените в Кодекса на труда, е записано съвсем ясно, че е оценка на адекватността на минималната работна заплата се оценяват такива референтни съотношения, референтни стойности, о ример брутна минимална заплата и 60% от брутната медианна заплата. Или съотношението брутна минимална заплата и 50% от брутната средна заплата. Самият закон, който е внесен в парламента е плод на една измама, една лъжа, която синдикатите повтаряха от сутрин до вечер, че директивата повелява минималната заплата да бъде 50% от средната. Директивата не повелява такова нещо. Тя казва, че трябва да се създаде механизъм, да се отчетат различни критерии от социалните партньори, работодатели, синдикати и правителство, да се отчетат и изберат различни референтни стойности и съотношения, в т.ч. един от тях е този. Но има и други, които в България са покрити.“

Същата директива за минималните работни на ЕС Директива 2041 от тази година и Конвенция 131 на Международната организация на труда – международни норми, които ние сме приели да изпълняваме. Този закон пряко противоречи, който е внесен в парламента. И ако той бъде приет, ако парламентът бъде изнасилен от синдикати, и властващият популизъм, и бъде приета такава норма, тя ще бъде обжалвана. Тя е вредна, тя вреди на хората. Това би било една диктатура на неквалифицираните и мързеливите над квалифицираните и мързеливите, допълни Велев.

Ако се определи 770 лв. минимална заплата, никой няма да получава под 770 лв., обратното – сега са ощетени младите хора, независимо от това дали имат висока квалификация, те получават по-малко заради задължителните класове, което е норма, останала от миналото единствено в България, обясни Велев. „Няма друга европейска страна, в която се използват класове за прослужено време. Използват се много по-добри и мотивиращи системи за заплащане на труда“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО