Василиева света литургия беше отслужена на Велика събота в столичната катедрала „Св. великомъченица Неделя“

Василиева света литургия беше отслужена на Велика събота в столичната митрополитска катедрала „Св. великомъченица Неделя“, съобщиха от Софийската митрополия.
Днес e Велика събота – последният ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресението Христово. Православната църква отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината. Когато Господ Иисус Христос починал като човек, тялото Му било положено в гроба, а душата Му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. Велика събота е ден, свързан още с оплакването на Иисус Христос от майка Му св. Богородица и от жените мироносици. Гробът Му е запечатан и пред него е поставена стража.
На Велика събота сутринта в храма се отслужва вечерня със света Василиева литургия. Богослужението е възкресно и с тържествен характер, и ни въвежда във великия празник – Пасха. Затова и по време на богослужбата траурното богослужебно облекло на духовниците се заменя с възкресно, а от олтара се разпръскват цветя – символ на приближаващата пасхална радост.
В митрополитския катедрален храм „Св. великомъченица Неделя“ богослужението беше възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха: архимандрит Василий – протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Евтимий – духовен надзорник на Софийската епархия, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Петър Славов, протойерей Димитър Шумов, свещеник Никола Чочев от храмовото духовенство, свещеник Кирил Попов и седмина дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.
Още от сутринта десетки вярващи дойдоха в църквата и се присъединиха към съботната литургия, която някои наричат „Първо Възкресение“. По време на вечернята епископ Поликарп разпръсна от олтара цветя към богомолния народ и така всеки успя да вземе стръкче цвете, и да го отнесе за благословение у дома си. Повечето от присъстващите християни днес приеха светите Тайни, за да могат да бъдат обдарени с Божията благодат и да посрещнат радостния ден на Възкресението Христово.
В края на светата литургия владиката разказа за този ден, в който „мълчи всяка твар“, и обясни смисъла на днешните евангелски събития. 
„Нека да мислим за вечното и съкровеното, и очистили себе си по този начин, да бъдем наистина достойно встъпили в радостта на Христовото възкресение“, благопожела епископ Поликарп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари