Във фонда за бедствия и аварии има около 67 млн. лева, каза министър Калин Стоянов

Рекламирай в beZpartien.bg

Във фонда на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане има около 67 млн. лева, благодарение на отпуснатите допълнително 50 млн. лв. по бюджета за 2023 г., съобщи вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти. Той взе участие в отбелязването на професионалния празник на българските пожарникари.
Стоянов посочи, че се очаква документацията от община Царево във връзка с наводнението в района, като те ще бъдат разгледани в момента, в който постъпят и „ще се опитаме да отговорим на почти всички нужди, които имат в момента“. Министърът заяви, че приоритет ще бъдат мостовите съоръжения, пътищата и компрометираната стена на един от язовирите в района. Със средствата във фонда ще бъде помогнато и на други общини в страната, пострадали от бедствия през годината, като Берковица, Монтана и Враца.
Във връзка с миграционната обстановка министър Стоянов каза, че положението остава сериозно по границата, но след направената реорганизация има много по-голям брой недопуснати опити за незаконно преминаване за сметка на задържаните мигранти във вътрешността на страната.
На въпрос за надвишения капацитет на домовете на дирекция „Миграция“, в които се настаняват мигранти, министърът коментира, че ситуацията е под контрол.
 „Тези домове са пълни благодарение на работата на МВР, заради това, че успяват да задържат и тези, които са преминали границата. В момента натискът е огромен, има дни, в които недопуснатите опити за преминаване на границата са от порядъка на 1500“, каза още Калин Стоянов. Той допълни, че ако някъде се наложи, ще бъдат отворени допълнителни площадки за настаняване на мигранти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *