Във Варна бе открита изложба за историята, дейността и бъдещето на ЦЕРН

Първата у нас изложба, която представя дейността и бъдещето на Европейския център за ядрени изследвания – ЦЕРН, бе открита официално днес във Варна от директора на Народната астрономическа обсерватория с планетариум (НАОП) Свежина Димитрова. Тържеството уважиха зам. областният управител Огнян Рачев, представители на културни институти, ученици и учители.
Постерите, разположени на входа на Морската градина, са подготвени от дизайнери на ЦЕРН и са специално преведени на български език, обясни Димитрова. По думите й представената информация за Европейския център е на разбираем, научно-популярен език. Експозицията разкрива част от историята на ЦЕРН, представя акценти от настоящата му дейност, както и бъдещи проекти на учените. Тя ще остане на входа на Морската градина до 15 юни, след това ще бъде разположена в сградата на НАОП. 
Варненската обсерватория бе първата в страната, която стартира програма, даваща възможност български учители да посещават Европейския център, припомни Димитрова. Началото бе поставено през 2008 година. Две години по-късно, със съдействието на НАОП, на посещения в ЦЕРН започнаха да пътуват и ученици. През настоящата година учителската програма продължава, допълни Димитрова. По думите й група от 30 преподаватели по природни науки от цялата страна ще бъде на обучение в Центъра от 14 до 21 юли. Да видят на място проектите на ЦЕРН през тази година ще имат възможност и 8 групи български ученици.
Днес НАОП отличи и победителите в националния конкурс, посветен на 70-годишнината на Европейския център. Негови организатори бяха Обсерваторията, Община Варна, Регионалното управление на образованието в крайморския град, Съюзът на физиците в България, Териториалната организация на Научно-техническия съюз. По думите на Димитрова в конкурса, който бе в няколко категории – рисунка, модел, макет, постер, театрална постановка или видеоклип, са се включили 162 деца от 5 до 12 клас, както и 10 учители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари