Във Варна започва 41-вият Международен хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“

Рекламирай в beZpartien.bg

Във Варна започва 41-вият Международен хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“. Паралелно с него се провежда и 5-ият Национален фестивал на детските и младежки хорове. Официалното откриване на хоровите празници е в 20:00 ч. във Фестивалния и конгресен център.
Преди това, в 18:00 ч. на пешеходната зона ще се състои дефиле на участващите хорови колективи, които ще поднесат венци и цветя пред паметника на композитора Добри Христов.
На 15 и 16 септември в Юнашкия салон във Варна ще премине конкурсната програма. В нея участват хорове от Полша, Испания, Италия, Латвия и България.
Предвидени са и много концерти на съставите на открито. Те ще могат да се гледат във вечерните часове на 15 септември на площад „Независимост“ пред Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, пред храм „Свети Николай“ и на Сцена „Раковина“ в Морска градина на Варна, както и в курортните комплекси „Златни пясъци“ и „Св. св. Константин и Елена“.
На 16 септември в 11:00 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще се изявяват участващите в 5-ия Национален фестивал на детските и младежки хорове. След това ще се състои представяне на книгата „Хорово изкуство и музикално възпитание“, посветена на 90-годишнините от рождението на проф. Венета Вичева и проф. Марин Чонев. В 15:00 ч. ще започне творческа среща на хора на Варненските момчета и младежи, посветена на предизвикателствата при работата върху Реквиема на Моцарт.
Връчването на наградите на победителите в конкурса ще бъде в 18:30 ч. на 16 септември в Юнашкия салон. След това участниците ще изнесат гала концерт на площад „Антон Новак“ пред входа на Морската градина.
Международният хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ е член на Асоциацията, която организира състезанието и връчва Голямата европейска награда за хорово пеене. Ежегодните издания се провеждат последователно в Арецо (Италия), Дебрецен (Унгария), Тур (Франция), Варна (България), Толоса (Испания) и Марибор (Словения).
Националният фестивал на детските и младежки хорове поддържа сътрудничеството и обмена на опит между съставите от страната и няма конкурсен характер.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *