Във Велико Търново наградиха участниците в националния конкурс „България и Китай – древни и уникални цивилизации”

Отличените участници в XIV Национален конкурс „България и Китай – древни и уникални цивилизации” получиха своите награди в Институт „Конфуций“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ (ВТУ). Надпреварата се провежда от 2011 г. по инициатива на клуб „Приятели на Китай“ при висшето училище и Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, а впоследствие е наследена от Институт „Конфуций“.
В конкурса тази година се включиха над 270 участници от училища, школи, извънучилищни звена и университети от близо 20 населени места в страната. Те бяха на възраст от 6 до 43 години, а работите им оценяваше професионално жури, посочи доц. д-р Искра Мандова, директор на Института и преподавател по китайски език. Участниците имаха възможност да работят по една от двете зададени подтеми: „Културно-исторически, архитектурни и природни забележителности“ и „Традиционна и модерна архитектура в градската среда“, които се оказаха сериозно предизвикателство към тях, но и възможност за придобиване на нови знания, посочи тя. Конкурсните творби бяха разделени в две основни категории: „Изобразително изкуство“ и „Култура и литература“, и 10 подкатегории: рисунка, дигитална рисунка, плакат/колаж, дигитален плакат/колаж, инсталация, стихотворение, приказка, разказ, реферат и презентация, поясни доц. д-р Мандова. 
Организаторите на конкурса бяха подготвили грамоти за всички отличени и техните ръководители, над 70 предметни награди за първо, второ и трето място, поощрители и специални награди, както и сертификати за всички участници. Наградите връчиха заместник-ректорът по международната дейност на ВТУ – доц. д-р Анна Иванова, членовете на журито и директорите на Институт „Конфуций“ във Великотърновския университет. Наградените творби в категория „Изобразително изкуство“ са подредени в изложба във фоайето на Институт „Конфуций“, която е отворена за посетители.
Всички участници заслужават уважение и аплодисменти за включването си в това състезание, тъй като то е възможност да се докоснем до културата, историята, традициите, миналото и духа на България и Китай, каза в приветствието си заместник ректорът доц. д-р Анна Иванова. Така ние можем да открием общите ни точки и онези елементи на далекоизточното общество, които можем да намерим и при себе си, добави тя.
На церемонията по награждаването присъстваха заместник областният управител на Велико Търново Валентин Михайлов, почетният председател на Управителния съвет на Института проф. д.п.н. Пламен Легкоступ, китайският директор на „Конфуций“ проф. Дун Юенсин, членове на журито на конкурса, участници и родители.
Институт „Конфуций“ във ВТУ е създаден през октомври 2012 година и усилията му са насочени към повишаване качеството на преподаване на китайски език, насърчаване на междукултурния обмен, обучение и развиване на кадри, научна дейност и др. Негови партньори от китайска страна са Китайската фондация за международно образование, Центърът за езиково обучение и сътрудничество ЦЕОС и Китайският университет по геонауки в Ухан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари