Във Велико Търново подредиха изложба за българската авиация

Експозиция, разказваща за българската авиация, е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново и ще бъде открита на 8 май. Тя включва около 45 макета на самолети, 3 големи и още толкова малки диорами, униформи, награди, инструменти, ръководства и фотографии, 20 табла със снимки и близо 30 факсимилета на документи. Нейното заглавие „Към небето“ е заимствано от името на първия авиационен вестник, излизал няколко пъти преди началото на Балканската война, а на плаката е копирано логото му, в което краищата на буквите са оформени като глави на птици. 
Изложбата е дело на Регионалния исторически музей (РИМ) в старата столица в сътрудничество с “Манта модел клуб” и Национално дружество “Традиция” – Велико Търново, както и с участието на клуб „Стендов моделизъм България“. Тя е отворена и може да бъде допълвана постоянно или променяна според случая, посочи Стефан Стефанов от РИМ – Велико Търново.
Организаторите на изложбата са се опитали да представят няколко възлови момента от периодите на обновяването на самолетния парк на Българската армия. Разказано е за създаването на аеропланното отделение, закупуването на летателните машини „Месершмит“, а по-късно и на първите реактивни самолети. На едно от таблата са показани страници от инвентаризационните книги на армията, показващи броя бойни самолети, с които тя разполага в различни периоди, като към 1 декември 1962 година те са 602.
Стефан Стефанов е автор на трите големи диорами, представени в изложбата. Едната от тях показва първия български балон „Солун“, проектиран и изработен през 1916-1917 г. Той е бил с обем около 750 кубически метра и е можел да издигне двама души на височина до 1200 метра. Балонът е бил привързан, имал е телеграф и телефон, и е служел за наблюдение, разказва авторът.
Другата диорама на Стефанов представя подвига на поручик Димитър Списаревски, свалил американски бомбардировач с въздушен таран. До нея е изложено истинско парче от друга такава разбита „летяща крепост“ от 1944 г., паднала край село Илаков рът, а над тях е поставено табло със снимки и документи, увековечили победите и на други български пилоти над американски самолети. Третата диорама пресъздава един емблематичен момент от търновската история, който някои определят като подвиг, а други като въздушно хулиганство, посочи Стефанов. Тя е в мащаб 1:144 и показва как на 24 май 1932 година пилотът Петко Попганчев минава със самолета си под Стамболовия мост в Търново пред погледите на изумени граждани.
Диорамата, както и всеки един модел, първо изисква много сериозно проучване, съобразяване с пейзажа и спазване на пропорциите, разказа Стефанов и добави, че някои от моделите се изработват в продължение на цяла година.
Така събраната изложба се прави за втори път, като първата беше подредена преди 4 години в музей „Възраждане и Учредително събрание“ в старата столица. След 7 юни, докогато експозицията може да бъде разгледана в Изложбените зали във Велико Търново, се предвижда тя да бъде представена в Сухиндол, където е родното място на летеца Петко Попганчев, а след това и в поне още един музей в страната. Стефанов припомни, че предишната подобна изложба „Родена край Одрин“, посветена на българска артилерия и включваща над 70 стендови модела, за година и половина е обиколила повече от 10 музея, била е разгледана от над 15 000 посетители и още предизвиква интерес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари