Във Видин се проведе регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“

За единадесети път във Видин се проведе регионална среща на клубовете „Млади възрожденци“. В актовата зала на Основно училище „Любен Каравелов“ се събраха деца и ученици от детските градини и училищата на област Видин. Срещата се организира от Видински клуб „Васил Левски“ и Регионалното управление на образованието (РУО).
Председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев се обърна към присъстващите с думите: „Ние сме горд и силен народ. Въпреки трудностите българите ще продължават да вървят напред. Църквата ни дава упованието, че нашият народ никога няма да се предаде и ще продължава да се бори. Гаранция за това сте вие, деца и млади хора“. Той изказа специална благодарност за оказваната подкрепа на учителите, на възпитателите, на РУО и на ръководството на община Видин.
По думите на Видинския митрополит Даниил една от отличителните черти на всички деятели през Възраждането е родолюбието. То се основава на заповедта от Стария завет „Почитай майка си и баща си, за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята“, каза той. И добави, че Иисус Христос обобщава казаното в една от най-важните негови заповеди за обичта към ближните след любовта към Бога. Тези заповеди са основни принципи в мисленето, поведението и живота на нашите възрожденци, отбеляза митрополитът. Любовта се възпитава. Няма как да дойде любовта към родината, ако тя не е преминала в детското сърце като любов към родителите, към семейството, близките, роднините и приятелите, добави видинският владика.  
Програмата продължи с представяне и изпълнения на всички клубове „Млади възрожденци“ в област Видин. Представители на патриотичен клуб „Бдинци“ бяха подредили изложба на старо оръжие и военно оборудване.
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари