НачалоСвятВъвеждат дигитална рубла

Въвеждат дигитална рубла

Много централни банки по света обмислят въвеждане на цифрови валути. Но доо Управлението за федерален резерв (УФР) на и Европейската централна банка (ЕЦБ) още проучват дали това е възможно, Руската централна банка (РЦБ) преследва по-амбициозен план, информира „Инвестинг“ (Investing.com).

РЦБ публикува документ, посочващ какви ще бъдат приоритетите на паричната между 2023 и 2025 г. От него става ясно, че само след две години дигиталната рубла вече ще бъде на разположение, предаде .

От 2024 г. всички кредитни учреждения ще трябва да са свързани с новата руб платформа. Така ще бъде на разположение по-широк диапазон от възможности за плащания, а бързината на трансакциите значително ще нарасне. През 2025 г. се предвижда включване на борсите и небанковите организации, както и офлайн режим. Централната банка обаче отсега съобщава, че използването на цифровата рубла може да бъде обект на ограничения при някои обстоятелства. Това може да означава определяне на горна граница за рублите, които могат да бъдат депозирани само в едно портфолио. Могат да бъдат въвеждани и тавани за трансакции в зависимост от обстоятелствата.

От гледна точка на РЦБ цифровата рубла би трябвало да насърчи вече установените банки да откриват банкови сметки въз основа на плащания на лихви и програми за предвиждани бонуси. Според критиците обаче стабилността на банковата система ще бъде застрашена, но РЦБ не очаква голямо изтичане на капитали. Развитието на системата вече е толкова реднало, че за април е насрочен тестов етап с реални трансакции и потребители.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО